Lângă Palatul Copiilor, pe o bucăţică din Parcul Tineretului ce era odată spaţiu verde, are loc o "post-dezbatere” a unui proiect deja aprobat în decembrie de Consiliul Local al Sectorului 4, pe tema construirii a 755 de locuri de parcare. Printre gunoaie, bălţi şi miros de gunoi, a fost amenajat un mic spaţiu în care primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, şi consilierii locali au venit să discute cu cetăţenii. Oamenii sunt împărţiţi în două tabere - cei care vor parcare şi cei care vor spaţiu verde - şi îl ascultă pe primar, care vede parcarea ca pe o "bijuterie arhitecturală” care va fi construită într-o "pârloagă” de 2,3 hectare şi care va costa aproximativ 14 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este, după părerea mea, din punct de vedere arhitectural, o bijuterie. Discutăm despre o parcare care are standuri pentru maşini electrice, standuri pentru bicicletă, are introdus în ea conceptul de smart city: oamenii îşi pot rezerva direct locul de parcare, inclusiv prin telefon”, descrie primarul Băluţă parcarea.

El le spune oamenilor că această parcare va fi construită pe 2,3 hectare de "pârloagă”, acolo unde a fost cândva o groapă de gunoi.

"În pârloaga asta sunt două hectare. Terenul ăsta a fost o groapă de gunoi. Doresc ca locul pe care îl vom edifica aici să fie la standarde europene. Eu cred că este momentul să generăm proiecte solide, utile pentru cetăţeni”, a subliniat primarul.

Parcarea va costa "maxim, maxim 14 milioane de euro” şi va fi gata în patru luni de la începerea lucrărilor.

"Dacă ne lasă consilierii USR, o să fie gata în patru luni. Dacă mâine ne apucăm, în patru luni va fi gata”, a mai spus Băluţă, adăugând că vor fi 755 de locuri de parcare, printre care vor fi presăraţi 180 de arbori.

Pe cealaltă parte, consilierii generali USR, prezenţi la dezbatere, consideră că implementarea proiectului este ilegală. În timp ce primarul Sectorului 4 vorbea despre importanţa implementării proiectului, consilierii s-au aşezat în spatele acestuia, cu afişe cu mesajele "Găsiţi soluţii” şi "Arborii sunt mai importanţi”, fapt ce a iscat nemulţumiri atât în rândul consilierilor locali, cât şi în rândul cetăţenilor din tabăra "pro-parcare”.

"Aici, conform planului urbanistic general, este un spaţiu verde, iar pe spaţiul verde este obligatoriu să construieşti doar pe 10 la sută, cu tot cu alei, cu tot cu standuri, cu tot ce înseamnă construit. Proiectul ăsta prevede construirea pe jumătate de spaţiu verde, ceea ce este vehement ilegal”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele USR.

El a prezentat soluţia grupului USR: construirea de locuri de parcare între blocuri, "unde le-ar fi mult mai utile oamenilor”.

De asemenea, Nicuşor Dan consideră un soi de manipulare faptul că Poliţia Locală a început să dea amenzi pentru parcare neregulamentară în ultimele două săptămâni, în condiţiile în care până recent niciun cetăţean nu s-a plâns de acest lucru.

În ceea ce priveşte cetăţenii, aceştia au fost prezenţi într-un număr mare, dar după aproximativ 40 de minute mulţi au început să plece din cauza căldurii, dar şi a mirosului persistent care devenea şi mai neplăcut când nu adia vântul. Cei mai mulţi au vorbit aproape continuu, peste consilierii care îşi spuneau punctele de vedere. "Ce-i mai daţi şi lu’ ăla cuvântul, ce să mai vorbească Nicuşor Dan? Să nu mai spună nimic!”, spune un cetăţean, gesticulând nervos cu pumnul.

Unii aplaudau, alţii huiduiau, în funcţie de "tabăra” din care erau.

O femeie în vârstă, care ţipă la consilieri de pe ultimul rând de scaune, spune că vrea parcare, că "spaţiu verde e destul” şi că nu poate merge pe trotuar din cauza maşinilor parcate. "Eu merg la piaţă dimineaţa, domnişoară, şi nu pot merge pe trotuar din cauza maşinilor. Huliganii ăştia îşi parchează maşinile pe unde apucă - pe trotuar, pe lângă gard... dar eu pe unde trec: Spune-mi şi mie, e normal?!”, spune nemulţumită femeia de 69 de ani, adresându-le critici tuturor celor care nu erau de aceeaşi părere cu ea.

În tabăra adversă, doi tineri spun că nu li se pare bună ideea construirii unei parcări pe suprafaţa verde a unui parc. Ei confirmă că au maşină şi că plătesc loc de parcare în spatele unui bloc de lângă Parcul Carol, că merg cu maşina zilnic la serviciu, însă în weekend preferă să meargă pe jos ori cu transportul în comun. "Ideea e în felul următor: este ilogic să faci 700 de locuri de parcare în parc. Iar ce spun ei, cum că vin oameni din alte părţi ale sectorului sau oraşului în Parcul Tineretului... Nu are sens. Vii pe jos, vii cu RATB-ul, e metrou la cinci minute de aici. De ce să vii cu maşina? Uite, vii cu bicileta, e şi asta o soluţie, transportul alternativ”, explică tânărul de 27 de ani.

Dezbaterea nu s-a desfăşurat fără incidente. Pe lângă protestul consilierilor USR de la începutul şedinţei, într-o pauză, cele două tabere pro şi contra parcare au început să se certe, creând un mini-batalion lângă panoul cu explicaţii despre locurile de parcare, fiecare încercând să-şi impună punctul de vedere cât mai gălăgios.

"Vouă nu vă pasă! Nu vă pasă, mă, nu vă pasă, că n-aveţi maşină, vă doare la bascheţi!”, strigă un cetăţean. "Ia să primiţi şi voi o amendă că parcaţi pe trotuar că nu aveţi unde să parcaţi maşina, să vedem atunci dacă mai comentaţi!”.

"Păi nu mai parca pe trotuar, crezi că mie-mi convine să îţi escaladez ţie tractorul?!”, îi răspunde o femeie. "Şi unde să parchez, dacă n-am loc?”. "În sufragerie!”.

Proiectul de hotărâre privind construirea unei parcări a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local al Sectorului 4 din decembrie 2016, însă a creat diverse contradicţii, astfel că Primăria Sectorului 4 a hotărât să facă o dezbatere pe tema proiectului pe spaţiul pe care urmează să fie oricum construită parcarea. Aceasta va avea 755 de locuri şi 180 de arbori, câte un arbore la fiecare patru locuri de parcare, potrivit primarului Daniel Băluţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.