Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că există două motive pentru care se doreşte schimbarea sa din funcţie, primul fiind legat de faptul că a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă care dădea acces spitalelor publice la fonduri publice, ”în concurenţă neloială” cu sistemul de stat. Al doilea motv, crede Weber, este legat de ieşirile sale referitoare la oprirea tăierilor de copaci.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Renate Weber a vorbit, miercuri, la TVR, despre care ar fi cele două motive pentru care se doreşte schimbarea sa din funcţie: ”Motivele care au deranjat şi au produs, cred, nişte pagube, sau ar putea să producă nişte pagube, au fost două, în opinia mea. Prima, cea mai important cred, a fost în momentul în care în seara în care a fost şedinţa de Guvern cu 25 de Ordonanţe de Urgenţă, una din acele ordonanţe (...) se referea la accesul spitalelor private la banul public, dar în concurenţă neloială cu sistemul public de sănătate. În sistemul public tu ai nişte obligaţii: achiziţiile publice se fac într-un anume fel,  spitalele private ar fi avut acces numai şi numai din pixul ministrului. Pe urmă, pentru că eu am ieşit şi înainte de ordonanţă şi am spus, au modificat, nu au mai spus din pixul ministrului, a fost Hotărâre de Guvern. Dar iarăşi, fără justificări fără nimic. Mai mult, tot prin acea OUG se dădea acces spitalelor private la sistemul de urgenţă. Spunea la data aceea doamna Turcan omul să urmeze banii şi să se ducă unde vrea el. Dar nu e chiar aşa pentru că sistemul de urgenţă este gândit într-un anume fel, nu poţi să intervii cum vrei, când vrei, cu salvările. Care a fost atunci grija mea cea mare, că nu accesul spitalelor private la banul public era o problemă, nu, cu faptul că aşa cu era gândită ordonanţa ar fi contribuit la decăderea sistemului public. Or noi avem în Constituţie un articol, la care nu se uit- nimeni niciodată, care spune că oamenii din această ţară au dreptul la servicii de sănătate din sistemul public. Păi atunci hai să investim în sistemul public, să-l facem performant şi nu s-l subminăm”.

Ea a precizat că a discutat ”cu cineva din PNL” după ce a trimis la CCR documentele prin care a atacat decizia Guvernului, ea precizând că ”a fost singura dată când am primit un telefon”.

Al doilea motiv ”care iarăşi a deranjat” şi pentru care se doreşte schimbarea sa din funcţie este, după părerea lui Renate Weber, legat de solicitarea pe care a făcut-o privind oprirea tăierilor din păduri.

”Departe de mine gândul să nu las oamenii din această ţară să lucreze în această industrie, numai că, haideţi să ne înţelegem, furtul este probabil de 10 ori mai mare. Ariile protejate în România sunt numai pe hârtie, de aia şi ave procedura de infringement de la Comisia Europeană. Ei, în momentul în care a făcut această solicitare a fost un moment în care au început să sune telefoanele nu la mine, ci la colegii mei să le explice că nu e adevărat, că greşim. Oameni din industrie sau în legătură cu industria  şi î acelaşi timp am văzut nişte comunicate de o virulenţă la adresa mea care era total nejustificată. Şi atunci eu cred că astea au fost, de fapt, motivele ”, a adăugat Weber.

Renate Weber a afirmat că nu cunoaşte ”explicaţiile oficiale” pentru care se doreşte revocarea sa.

Ea a amintit că în anul 2012 Parlamentul a revocat Avocatul Poporului, decizie în legătură cu care Comisia de la Veneţia a luat atitudine.

”Eu, personal, nu am fost oficial atenţionată, sau informată că există în curs procedura de revocare. Eu nu ştiu care sunt de exemplu, motivele oficiale, cele depuse la Parlament nu mi-au fost comunicate”, a adăugat Renate Weber.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.