În mai multe localităţi din ţară s-au înregistrat joi recorduri de temperaturi negative, fiind cea mai rece zi de 6 octombrie de când se fac măsurători. De asemenea, la Miercurea Ciuc au fost minus 6 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din acest sezon în zonele locuite, în timp ce pe Vârful Omu, valorile termice au coborât până la minus 11,5 grade Celsius.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meteorologul Meda Andrei de la Administratia Naţională de Meteorologie (ANM) a afirmat că, după ziua de miercuri, când s-au înregistrat multe recorduri pentru cea mai rece zi de 5 octombrie de când se fac măsurători, noi recorduri au fost consemnate şi joi dimineaţă în ţară, în special în interiorul arcului carpatic, în Crişana, Maramureş, Transilvania şi Banat.

”Astăzi (joi n.r.) este şi mai frig, responsabilă de răcirea accentuată a vremii fiind o masă de aer polar care a ajuns în Europa şi a traversat paţial estul continentului şi care afectează toată România, în principal vestul, centrul şi nordul ţării, unde, de altfel, din cauza acestei răciri a fost şi brumă. Avem şi astăzi recorduri, pentru cea mai rece zi de 6 octombrie, în mai multe localităţi din ţară, la Sibiu, la Apa Neagră (judeţul Gorj – n.r.), la Deduleşti în nord-vestul Munteniei, la Darabani (Botoşani – n.r.), la Dumbrăviţa de Codru (Bihor – n.r.), La Bâlea Lac şi în munţii Călimani, ca să enumăr doar câteva dintre ele”, a menţionat meteorologul Meda Andrei.

Cea mai căzută temperatură înregistrată în zonele locuite din ţară, în actualul sezon, de minus 6 grade Celsius, a fost consemnată în jurul orei 7,30, la Staţia Meteo Miercurea Ciuc.

Meteorologul Udo Reckerth de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud – Sibiu a declarat corespondentului News.ro că temperaturile au continuat să scadă începând de miercuri, valorile termice înregistrate joi dimineaţă fiind ”cu 8-9 grade mai mici faţă de normalul perioadei”.

Potrivit sursei citate, în toată zona centrală a ţării au fost măsurate minime sub limita îngheţului, astfel că în judeţul Harghita, în afară de Miercurea Ciuc, temperaturile au coborât până la minus 2,5 grade Celsius la Topliţa, minus 2,4 grade la Joseni şi minus 3,5 grade la staţia meteo Bucin.

În judeţul Sibiu, în oraşul cu acelaşi nume au fost, joi dimineaţă, minus 4,1 grade, la Făgăraş, în judeţul Braşov, au fost minus 3,4 grade Celsius şi minus 2,2 grade în municipiul reşedinţă, în judeţul Covasna au fost minus 2,4 grade Celsius, la Sfântu Gheorghe, în Mureş cea mai scăzută temperatură a fost de 0,5 grade Celsius, la Târgu Mureş, iar la Sebeş, în judeţul Alba, au fost minus 1,3 grade Celsius.

În zona montană înaltă, nelocuită, s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din ţară, de minus 11,5 grade Celsius la Vârful Omu, iar la Bâlea Lac au fost minus 9 grade Celsius, stratul de zăpadă măsurând 18 centimetri.

Potrivit meteorologului Meda Andrei, de vineri vremea se va încălzi ”foarte puţin, pentru câteva zile”, după care se va răci din nou, mai întâi în vest, nord şi centru, apoi şi în celelalte zone ale ţării.

”Astfel, cam toată luna octombrie va fi când cu pulsaţii de aer rece, cu caracteristici în principal polare, când cu influenţe dinspre Marea Mediterană, când se va încălzi puţin, dar posibil să aducă şi mai multe ploi”, a mai spus meteorologul ANM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.