O persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naştere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru şi în condiţiile impuse de unitatea sanitară unde are loc naşterea. Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecţie respiratorie acută şi să fie vaccinată anti-COVID, să aibă un test RT-PCR negativ sau să fi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, documente care vor fi ataşate fişei de internare a gravidei. De asemenea, trebuie să poarte echipamentul furnizat de spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii a transmis direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti recomandările privind prezenţa unei persoane alături de gravidă în sala de naştere.

Astfel, potrivit recomandărilor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), o persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naştere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru şi în condiţiile impuse de unitatea sanitară unde are loc naşterea. Aceste condiţii se aduc la cunoştinţă din timp gravidei, în condiţiile în care naşterea este programată, în serviciile de primiri urgenţe sau la ultimul control la medicul obstetrician.

Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecţie respiratorie acută şi să îndeplinească una dintre următoarele condiţii:
• este vaccinată anti-COVID-19 şi are cel puţin 10 zile de la vaccinarea completă;

• are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;
• a trecut prin infecţia SARS-CoV-2 şi nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.

Persoana desemnată trebuie să fie echipată corespunzător, cu halat de unică folosinţă, botoşi, capelină, mască, vizieră şi mănuşi de unică folosinţă asigurate de spital.
Personalul medico-sanitar care asistă la naştere trebuie să ceară aceste dovezi de la persoana desemnată să asiste la naştere şi să le ataşeze fişei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic şi solicitarea documentelor se realizează de către personalul secţiei de obstetrică-ginecologie.

Direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti comunică aceste recomandări managerilor tuturor unităţilor sanitare din teritoriu deservite de acestea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.