Un raport Greenpeace, care vizează situaţia Munţilor Carpaţi în toate cele opt ţări traversate de acest lanţ muntos, arată că pădurile ”dispar” într-un ritm ”alarmant”. Activiştii de mediu cer un plan de acţiune transnaţional pentru protejarea acestor zone.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile satelitare analizate de Greenpeace şi verificările în teren de activiştii de mediu arată că pădurile din Carpaţi dispar într-un ritm alarmant.  

În medie, în fiecare oră, pierdem o suprafaţă echivalentă cu cinci terenuri de fotbal în urma extracţiei de lemn.  

Exploatări forestiere agresive au loc şi în parcuri naţionale, rezervaţii naturale sau situri Natura 2000, precum şi în multe alte păduri seculare neprotejate.  

Datele sunt făcute publice în raportul Greenpeace ”Pădurile din Carpaţi: Patrimoniul natural în pericol".  

Raportul arată că în Carpaţi au loc exploatări forestiere agresive în păduri aflate sub diferite grade de protecţie europeană şi naţională.  

În ultimele două decenii, peste 7.350 kilometri pătraţi din suprafaţa pădurilor din Carpaţi au dispărut în urma exploatării industriale a lemnului.  

Această arie este de două ori mai mare decât cea a Parisului, Berlinui, Romei, Vienei, Budapestei, a Bruxelles-ului şi a Bucureştiului la un loc.  

Pădurile rămase în Carpaţi stochează cantităţi masive de carbon, reţin apa, oferă adăpost şi protecţie împotriva inundaţiilor, secetei şi a altor fenomene meteorologice extreme, care afectează în special comunităţile locale, dar care au efecte negative pentru clima întregii Europe. 

”Calculele Greenpeace demonstrează că doar 3% din pădurile întregului Lanţ Carpatic sunt strict protejate împotriva exploatărilor forestiere şi a construcţiei de noi drumuri. Pentru a reuşi într-adevăr să protejăm biodiversitatea, precum şi comunităţile locale, este necesar un plan transnaţional de protecţie a Carpaţilor, finanţat de UE, care să pună în aplicare obiectivele europene de protecţie a biodiversităţii prin protejarea a minim 10% din pământuri şi ape. Noile tehnologii de extracţie a lemnului au alterat puternic pădurile din Carpaţi, în ciuda topografiei lor dificile şi a terenului greu accesibil pentru exploatare. Chiar în acest moment, noi drumuri forestiere sunt construite într-un ritm alarmant pentru a scoate lemnul din zone neatinse de secole, care până acum nu ar fi fost accesibile. Se deschid răni în inima pădurii. În ritmul actual, până în 2050, circa 20% dintre pădurile care acopereau Carpaţii în anii 2000 vor fi dispărut sub ochii noştri”, se arată în document. 

Activiştii Greenpeace solicită Comisiei Europene şi autorităţilor naţionale să elaboreze de urgenţă un plan de acţiune transnaţional şi şi finanţare pentru protejarea acestor zone.   

”Este necesară interzicerea imediată a exploatării iresponsabile a pădurilor din Carpaţi, împreună cu un moratoriu de 10 ani asupra noilor drumuri forestiere, pentru a oferi timpul necesar punerii în aplicare a planului de acţiune. Cerem companiilor să oprească distrugerea pădurilor din Carpaţi”, se mai arată în raportul Greenpeace. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.