La Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei nu s-au făcut anul trecut analizele lunare privind starea şi practica disciplinară a angajaţilor, şi nici analizele trimestriale a situaţiei juridice a personalului aflat în curs de urmărire penală, arată raportul Ministerului Afacerilor Interne în urma controlului desfăşurat la Poliţia Capitalei. Lipsa acestor informaţii utile, explică membrii Comisiei de verificare, a dus la amânarea nejustificată a procedurii disciplinare în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi pedofilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit raportului, Serviciul Resurse Umane al Poliţiei Capitalei avea sarcina de a monitoriza evoluţia stării şi practicii disciplinare a personalului, precum şi acordarea recompenselor sau aplicarea sancţiunilor disciplinare şi monitorizarea faptelor penale comise de poliţişti. La Brigada Rutieră, activitatea de resurse umane este asigurată de un poliţist, se precizează în raport.

În ceea ce priveşte Brigada Rutieră, în 2017 nu au fost făcute analizele trimestriale a situaţiei juridice a personalului aflat în curs de urmărire penală sau judecată şi nici analizele lunare privind starea şi practica disciplinară a angajaţilor, iar persoanele cu funcţii de conducere care ar fi trebuit să elaboreze aceste analize sau să urmărească realizarea lor nu şi-au îndeplinit atribuţiile.

Comisia de verificare arată că lipsa unor astfel de informaţii utile a dus inclusiv la amânarea nejustificată a procedurii disciplinare în cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiuni sexuale şi pedofilie.

„În concluzie, verificările efectuate au evidenţiat faptul că lipsa de interes privind cunoaşterea socio-profesională a personalului precum şi modul de evidenţiere numai din punct de vedere statistic a stării şi practicii disciplinare la nivelul unităţilor Poliţiei Române a condus la lipsa unor informaţii de interes utile sau a creat premisele realizării unei monitorizări deficitare a situaţiilor deosebite, fapt ce facilitat tergiversarea în mod nejustificat a procedurii disciplinare a poliţistului Stan Eugen, care a fost suspendată nejustificat”, se arată în raport.

De asemenea, adjunctul şefului Brigăzii Rutiere nu a informat compartimentul de resurse umane în urma fişei de eveniment după cazul din decembrie 2016 în care a fost implicat Eugen Stan şi nu a dispus luarea măsurilor specifice, arată Comisia, adăugând că nici şeful Biroului Control Intern, la primirea fişei de eveniment, nu a dispus efectuarea, de către compartimentul resurse umane, a activităţilor specifice.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, vineri seară, raportul controlului efectuat la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi la Poliţia Capitalei pentru a determina modul de acţiune în cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat că a agresat sexual doi minori. Una dintre concluzii este că agresiunile anterioare de care este bănuit agentul au fost raportate corespunzător, dar în perioada 11.12.2016-07.01.2018 nu au fost efectuate activităţi procedurale în dosarul penal. În plus, raportul precizează că propunerea de suspendare a cercetării prealabile în cazul agresiunii din anul 2016 ”nu este fundamentată juridic, ci se bazează pe o interpretare limitativă, subiectivă, a prevederilor legale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.