Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că dacă unităţile sanitare plăteau 300.000 de lei pe utilităţi, iar acum plătesc un milion, trebuie să existe un mecanism de compensare pentru a-şi păstra intact bugetul pentru intervenţii medicale, pentru investigaţii şi tratament

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, despre faptul că sunt mulţi pacienţi care se plâng că nu mai sunt materiale sanitare în unele spitale şi din acest motiv încep să fie amânate intervenţiile chirugicale şi dacă poate trimite o echipă de control. 
“Putem să încercăm noi şi Agenţia Naţională de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate să facem acest lucru. Noi putem să trimitem, să spunem, Inspecţia sanitară, să vedem dacă acolo sunt respectate toate condiţiile şi inclusiv accesul la servicii de sănătate. Noi ne aflăm într-o perioadă economică dificilă. Eu vă aduc aminte totuşi că Guvernul a luat nişte măsuri care să limiteze, de exemplu, plata facturilor. Am primit de la un mare spital de urgenţă din Bucureşti o notificare din partea managerului că a plătit un milion de lei curentul sau utilităţile, nu ştiu exact, nu are nicio importanţă, luna trecută. Pentru bugetul unui spital din România e o sumă consistentă. Sunt greutăţi, lucrul ăsta poate să limiteze partea care rămâne pentru servicii medicale. Dacă, să spunem, cheltuielile cu salariile sunt 70%, 70 este maximul prevăzut de lege, cheltuielile cu utilităţile erau înainte, să zicem cinci la sută şi restul de 25 erau medicamente, materiale sanitare. Dacă cheltuielile astea cu utilităţile cresc de la 5 la 15%, sigur că rămâne mai puţin în partea cealaltă”, a declarat Alexandru Rafila. 
El a precizat că a avut discuţii cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a vedea cum pot fi găsite resursele financiare pentru ca unităţile medicale să treacă cu bine peste această iarnă. 
“Guvernul are grijă de acest lucru, s-a discutat, chiar dacă Ministerul Energiei e vizavi, dar nu este neapărat din zona partidului din care provin eu, sunt convins că toţi colegii îşi dau seama de acest lucru şi sunt instituţii esenţiale, vitale, şcoli, instituţii publice cu puternic caracter social şi de sănătate, care nu pot fi lăsate în afară. Am discuţii cu doamna preşedinte a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să vedem cum putem să asigurăm resursele financiare, să trecem cu bine această iarnă. Cred că cel puţin aceste zone nu vor rămâne descoperite apropo finanţare care să permită şi accesul la servicii de sănătate, că un pacient dacă ajunge în spital nu merge doar să stea acolo, ci trebuie să fie supus unor investigaţii şi unor terapii. Soluţia concretă este să vedem după aceste luni dacă cheltuielile realizate de unităţile sanitare cu utilităţile sunt mult mai mari decît le permite să putem să găsim o soluţie să compensăm, să suplimentăm aceste bugete. Lucrul acesta trebuie reglementat de către Guvernul României”, a explicat ministrul Sănătăţii. 
Rafila consideră că trebuie să existe un mecanism de compensare pentru unităţile sanitare care plătesc utilităţile mai mult decât o făcea în anii trecuţi. 
“Ministerul Sănătăţii nu are un program de finanţare a spitalelor pentru utilităţi, de exemplu. Trebuie să existe un mecanism de compensare a spitalelor care depăşesc….Dacă plăteau 300.000 de lei pe utilităţi şi acum plătesc un milion, de trei ori mai mult trebuie să existe un mecanism de compensare care să le permită să-şi păstreze intact bugetul pentru intervenţii medicale şi pentru investigaţii şi pentru tratament”, a transmis Alexandru Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.