Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că cine susţine că exclude total riscul de producere a unui incident într-o unitate medicală, nu este sincer, precizând că dacă cineva aprinde o candelă într-un salon de spital, acest lucru poate produce un incident. El a mai menţionat că vechimea unui spital reprezintă o parte a problemei, dar că este nevoie şi de respectarea procedurilor într-o unitate medicală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă a cerut o analiză a situaţiei spitalelor, în condiţiile în care multe dintre acestea nu au autorizaţii. 
 
“Am cerut o analiză şi chiar mai mult decât o analiză, noi trebuie să înţelegem că avem o infrastructură spitalicească veche. Erau nişte voci care spuneau că trebuie să închidem 300 de spitale din România, lucrul ăsta nu cred că este posibil dacă suntem realişti pentru că oamenii au nevoie de acces la servicii de sănătate. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti înseamnă să existe un proiect pe termen mediu măcar care să permită reabilitarea clădirilor, dezvoltarea de unităţi spitaliceşti noi. Există diverşi proprietari ai clădirilor, fie că discutăm de Ministerul Sănătăţii, fie mai ales de autorităţile locale, fie că sunt Consilii Judeţene sau Primării”, a afirmat Rafila. 
 
El a precizat că trebuie diminuat riscul de producere a unui incident într-o unitate spitalicească şi trebuie să fie luate şi măsuri de reabilitare în zonele critice dintr-un spital, cum ar fi Terapia Intensivă şi secţiile care lucrează cu oxigen. 
 
“Toată lumea trebuie să înţeleagă – implicit managerii acestor spitale – că avem nevoie două lucruri importante. Să diminuăm riscul, nu o să putem niciodată să.... cine spune că exclude total riscul de producere a unui incident, nu este sincer, nu se poate lucrul ăsta nicăieri în lume pentru niciun tip de activitate. Important este să-l diminuezi, să fii conştient care sunt riscurile legate de infrastructura pe care o ai la îndemână şi atunci măcar în zonele critice, secţii de terapie intenstivă, secţii în care se lucrează cu oxigen, trebuie luate măsuri de reabilitare sau de asigurarea funcţionării perfecte a acestor echipamente”, a explicat ministrul Sănătăţii.
 
El a menţionat că mai este o problemă importantă, cea a respectării procedurilor. 
 
“Mai e o problemă foarte importantă pe care mulţi nu o discută, problema procedurilor, a învăţării procedurilor de către personal şi a respectării procedurilor de către personal. Şi de către pacienţi pentru că sunt situaţii în care greşeala umană declanşează tragedii, nu starea clădirii, ci greşeala umană. Vă dau un exemplu, nu are legătură cu nimic, dacă aprinzi o candelă sau o lumânare într-un salon de spital, în mod evident lucrezi cu flacără deschisă şi lucrul ăsta poate să producă un incident. Vechimea unei clădiri, starea instalaţiilor dintr-o clădire reprezintă o parte a problemei, respectarea procedurilor şi recomandărilor pentru că un pacient nu respectă o procedură, dar trebuie să se supună regulamentului de funcţionare al acelui spital sau aparţinătorii. Astea se obţin prin educaţie, în timp, nu se pot rezolva peste noapte, dar facem eforturi să obţinem o siguranţă cât mai mare a pacienţilor”, a transmis Alexandru Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.