Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că în unele judeţe sistemul de sănătate dă semne de blocare, cel mai mare grad de ocupare a paturilor destinate COVID fiind în judeţul Cluj, respectiv 68%. Dacă se va ajunge la 75%, săptămâna viitoare unităţile de învăţământ ar putea trece în online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Capacitatea de testare a crescut, încă nu a crescut datorită intrării în dispozitiv a medicilor de familie, medicii de familie, de exemplu, ieri au testat doar 7% din probele efectuate, adică din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut vreo 7.000 - 8.000. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.  

Ministrul a precizat că tendinţa de creştere a cazurilor va continua.  

”Această evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni, până la 10 februarie, iar un trend descendent o să schimbe datele problemei (...) Sistemul de sănătate, în anumite judeţe, dă semne, nu de epuizare, ci semne de blocare, dacă vreţi. Judeţul Cluj  are cea mai mare rată de spitalizare din ţară. 68% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75% săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii  de învăţământ în unul dintre judeţele ţării”, a completat ministrul Sănătăţii.  

Acesta a precizat că mai puţin de 40% dintre paturile ATI sunt ocupate, dar situaţia se aglomerează în unele judeţe.  

”La ATI, ne găsim sub 40% rată de ocupare a paturilor, dar, sunt, de asemenea, judeţe care prin caracteristicile locale au mai puţine paturi ATI şi acolo este posibil ca de săptămâna viitoare  să începem transferuri între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat”, a mai afirmat ministrul.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.