Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că este nevoie de o strategie coordonată în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane la nivel european, el subliniind că investiţiile făcute în domeniul sanitar trebuie corelate pe termen mediu şi lung cu această strategie. Declaraţia a fost făcută în contextul în care oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dezbat, la Bucureşti, problema privind gestionarea resurselor umane în sistemele de sănătate la nivel european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Problematica resurselor umane în sănătate are nevoie de o rezolvare nu numai în ţara noastră, ci şi în celalalte ţări membre ale regiunii europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. (…) Această problematică a resurselor umane are nevoie de un răspuns coordonat, chiar dacă soluţiile trebuie adaptate şi individualizate în funcţie de necesităţile fiecărei ţări. Ne confruntăm şi discutăm frecvent despre lipsa personalului medical fie în mediul rural, fie pentru anumite specialităţi, în oraşele mici mai ales, şi lucrul ăsta creează o foarte mare presiune asupra sistemului medical”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, în cadrul Reuniunii la nivel înalt a statelor membre OMS Europa referitoare la resursele umane din sănătate - Time to Act.

El a explicat că este nevoie ca aceia care coordonează sistemul sanitar să se concentreze asupra problematicii privind resursele umane, întrucât serviciile de sănătate sunt condiţionate de existenţa profesioniştilor care să le ofere, indiferent de palierul în care aceştia lucrează.

”În ultimii 5 ani am avut o creştere a numărului de medici, ceea ce ne apropia de media europeană - avem în momentul de faţă 346 de medici la 100.000 de locuitori - dar acest lucru nu este suficient pentru că ne aflam şi în faţa a două alte provocări: una este legată de repartiţia teritorială a acestor medici şi asistenţi medicali, iar cea de-a doua provocare este legată de faptul că în România am avut o perioada lungă, care sperăm să se fi încheiat, când probabil aproape 15.000 de medici din România au emigrat, în general în ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite şi în Canada”, a precizat Rafila.

El a subliniat că România are medici care se apropie de vârsta pensionării. În acest context, Biroul Regional pentru Europa al OMS a lansat, miercuri, la Bucureşti, o declaraţie privind rezolvarea problemei personalului în sistemul sanitar, declaraţie care va sta la baza unei rezoluţii de care ţin cont politicile de sănătate ale fiecărei ţări. 

Rafila a precizat că investiţiile din sănătate trebuie corelate cu o politică pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane.

”Este timpul să acţionăm. Trebuie să evaluăm, să ştim care este situaţia, trebuie să facem un plan, o strategie şi mai ales să implementăm aceste planuri şi strategii, iar lucrul ăsta trebuie să depăşească ciclurile politice”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.