Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune că baza sistemului de sănătate o reprezintă spitalele publice, iar acest lucru se întâmplă şi în ţări precum Israel sau Franţa, el considerând că oricine ar fi ministrul Sănătăţii ar fi „inconştient” dacă ar direcţiona fondurile publice spre reţelele de sănătate private. Rafila explică, astfel, că în situaţii de criză spitalele private pot închide, ceea ce nu e valabil pentru cele publice. Ministrul susţine că nu poate contesta dreptul medicilor de la lucra şi în spitale de stat,şi în cele private, dar în anumite condiţii care pot fi asumate de către aceştia inclusiv în scris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Sănătăţii afirmă că în prezent în România nu există pârghiile legale de a-i împiedica pe medici că lucreze în cabinete sau unităţi sanitare private după ce termină programul în unităţile medicale publice, o astfel de decizie reprezentând „o îngustare a drepturilor” acestora, întrucât ce face un medic în timpul său este opţiunea acestuia, comentând astfel afirmaţia directorului medical al Institutului Inimii “Nicolae Stăncioiu ” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, conform căruia medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat, nu în ambele locuri, cu argumentul că atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea.
 
Alexandru Rafila spune că trebuie respectate însă nişte condiţii, una dintre acestea fiind ca medicii să îşi respecte programul din spitalul public iar acesta să nu se suprapună cu consultaţiile acordate în cabinete private, o altă condiţie fiind ca pacienţii să nu fie trimişi de la spitalul public către cel privat. 
„Dacă un pacient se prezintă de la început la spitalul privat, este alegerea lui, plăteşte o coplată destul de substanţială, e o chestiune pe care o acceptă. Dar eu nu pot să îngustez în niciun fel accesul pacienţilor la instituţiile publice. Şi vreau să vă mai spun un lucru care e foarte important şi care cred că trebuie să reprezinte filosofia sistemului de sănătate din România. Am fost şi în Israel, este exact la fel, am fost şi în Franţa, este exact la fel. Spitalele publice sunt instituţiile de bază pentru că în orice situaţie gravă, de criză, ele răspund nevoii de servicii de sănătate. Dacă un spital privat ia decizia într-o situaţie de criză să închidă, atunci dintr-o dată, dacă nu ai sistemul public, nu mai ai acces la servicii de sănătate şi din cauza asta există această abordare raţională, în care principalele resurse trebuie să meargă în sistemul public din asigurările de sănătate publice”, a afirmat Rafila sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
Medicul este de părere că sistemul de asigurări de sănătate private ar trebui să se coreleze cu serviciile acordate de spitalele private, însă acest sistem nu este suficient dezvoltat. 
„Eu nu pot să fiu inconştient – nu eu, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, oricine ar fi el – încât să direcţionez resursele dinspre sectorul public spre sectorul privat. Asta nu are niciun fel de legătură cu îngrădirea dreptului medicului de a lucra şi într-o parte şi în alta cu condiţia să existe un angajament, poate să fie şi scris acest angajament, în care el respectă programul de lucru şi că, nu a va direcţiona niciodată un pacient din spitalul de stat în spitalul privat. Nu cred că este chiar aşa de complicat de pus în practică”, mai spune ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.