Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că nu trebuie extinsă culpa asupra întregului corp medical, atunci când în spaţiul public se vorbeşte despre medici care iau mită, subliniind însă că toate cazurile evidente trebuie sancţionate şi din punct de vedere penal, dar şi moral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost prezent, vineri, la o masă rotundă cu tema “Conduita profesională induce respectul pentru corpul medical, nu simpla apartenenţă la această breaslă. Rolul organizaţiilor profesionale”, eveniment organizat la Colegiul Medicilor din municipiul Bucureşti.
 
“Discutăm într-adevăr o temă dificilă, delicată, dar nu se ajunge niciodată la normalitate dacă nu abordăm aceste teme dificile şi nu generăm un proces, pentru că schimbarea de mentalitate în mod evident se petrece în timp. Însă înainte de a ne prezenta toţi un punct de vedere referitor la această problematică a şpăgilor în spitale, trebuie să spunem ceva de la început. În primul rând că această dezbatere şi schimbarea de mentalitate trebuie să fie clar pentru toată lumea că nu este împotriva medicilor. Nu este împotriva medicilor. Este pentru ca medicii să îşi poată desfăşura activitatea într-un cadru de respect din partea societăţii, care e absolut normal, e absolut firesc şi acest lucru se manifestă faţă de marea majoritate a profesioniştilor din sănătate şi ea trebuie să se desfăşoare în folosul pacienţilor”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
 
El a precizat că de multe ori lucrurile care sunt penalizate de justiţie se extind asupra întregului corp medical. 
 
“Cred că o concluzie la sfârşitul acestei dezbateri trebuie să fie cea legată de modalitatea în care abordăm în spaţiul public, cum ne comportăm, cum folosim organismele profesionale care să încurajeze o practică profesională curată, fără condiţionări, fără primirea de foloase necuvenite şi care să nu ducă la blamarea publică a corpului medical pe nedrept. Pentru că, de foarte multe ori, lucruri care se întâmplă şi care sunt penalizate de justiţie se extind asupra corpului medical. Cu chestiunea asta cred că suntem cu toţii de acord. Nu trebuie să extindem culpa asupra întregului corp medical. Nu este în regulă să fie aşa, dar cazurile care sunt evidente, sunt flagrante, trebuie sancţionate şi din punct de vedere penal, şi din punct de vedere moral. Cred că asta trebuie să fie de fapt conduita care poate să ducă şi la creşterea calităţii serviciilor medicale care sunt adresate pacienţilor”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.