Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că o testare în masă antidrog a elevilor nu există nicăieri în lume şi nu ar fi creat decât discriminare şi stigmatizare şi a menţionat că şi din punct de vedere logistic este imposibil de pus în aplicare un astfel de sistem.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Sănătăţii a fost întrebat sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima Tv, despre testare în masă antidrog a elevilor. 
“Am discutat despre testare. Aţi văzut că au venit tot felul de propuneri, testarea în masă. Nu există aşa ceva nicăieri şi nu ar fi creat decât discriminare şi stigmatizare. În primul rând, că nu are niciun fel de beneficiu. Prima întrebare este care este beneficiul? După ce depistezi, care este pasul? În primul rând că nu poţi să testezi un copil decât dacă părintele lui acceptă lucrul ăsta şi el, la rândul lui, acceptă. Grupul de lucru pe care l-am constituit a menţionat acest lucru, trebuie făcut într-un anumit context. Trebuie să faci lucrul ăsta confidenţial. Nu îl faci dimineaţa când vine la şcoală. Şi din punct de vedere logistic este imposibil de pus în aplicare un astfel de sistem”, a declarat Alexandru Rafila. 
El propune realizarea unor centre speciale în care să se facă o astfel de testare la solicitarea părintelui şi cu acordul copilului. 
“Atunci preferăm să avem nişte centre în care să poată să facă testare la solicitarea părintelui şi cu acordul copilului sau într-o situaţie de intoxicaţie acută, că discutăm despre o intoxicaţie, unde să faci această testare şi să poţi să-l şi consiliezi sau să-l şi tratezi medicamentos. Există două tipuri de centre pe care ne propunem să le dezvoltăm. Unele în care să poată face o testare simplă, un test rapid de urină, de exemplu, iar ulterior testarea toxicologică propriu-zisă de performanţă, la nivelul spitalelor sau la nivelul centrelor de medicină legală, care pot să facă o testare la care să nu existe dubii în ceea ce priveşte rezultatul, pentru că testele rapide mai dau şi erori”,  a explicat ministrul Sănătăţii. 
El a adăugat că apoi trebuie realizată consilierea psihologică şi un tratament. 
“Plus că trebuie şi partea cealaltă, la asta ne gândim cel mai mult, unde facem consilierea psihologică, tratamentul, pentru că îţi trebuie un psihiatru, dacă ai nevoie de tratament medicamentos, trebuie să existe şi consiliere pentru familie şi lucrul ăsta nu trebuie legat direct, chiar dacă din punct de vedere administrativ un astfel de centru poate să aparţină de un spital de psihiatrie, el nu trebuie să fie în spitalul de psihiatrie, pentru că există o anumită reticenţă. Foarte important este să nu creăm discriminare, să nu creăm stigmatizare şi oamenii să vină pentru că simt că acolo au răspuns la problemele lor. Vă daţi seama, şi într-o familie unde există un copil care are o astfel de problemă, deja este o tragedie, poate fi o tragedie”, a mai afirmat Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.