Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că nu se discută acum de apariţia unei al şaselea val al pandemiei, ci despre o posibilă continuare la un anumit nivel a valului cinci. El a precizat că, dacă numărul cazurilor va creşte şi la nivelul spitalelor şi pot apărea probleme legate de acordarea asistenţei medicale, măsurile vor fi luate la nivelul Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă va apărea un al şaselea val al pandemiei şi ce măsuri vor fi luate dacă numărul de cazuri creşte foarte mult.
 
"Nu aş discuta despre al şaselea val cât timp al cincilea val nu s-a încheiat. Nu putem să discutăm de al şaselea val. Un nou val epidemic sau pandemic apare atunci când discutăm despre o altă tulpină, cu alte caracteristici în ceea ce priveşte transmisibilitatea sau patogenitatea ca urmare a unor mutaţii. Nu discutăm acum de un al şaselea val legat de evoluţia unei noi tulpini, ci discutăm despre o posibilă continuare la un anumit nivel, nu ştim încă cât, să sperăm că nu o să fie cazul, a acestui al cincilea val, în funcţie de modul în care populaţia reacţionează la respectarea acestor măsuri pe care le recomandăm, încă o dată, nu sunt impuse de niciun fel de legislaţie”, a transmis Rafila.
 
El a precizat că Ministerul Sănătăţii va informa Guvernul în cazul în care apare o evoluţie îngrijorătoare a pandemiei, explicând că nu este cazul deocamdată. 
 
"Sigur că dacă se ajunge într-o situaţie în care creşterea numărului de cazuri se reflectă şi la nivelul spitalelor într-un mod care să pună probleme în ceea ce priveşte acordarea asistenţei medicale, sigur măsurile vor fi luate şi decise la nivelul Guvernului, nu se pune problema a unei decizii exclusive a Ministerului Sănătăţii. Noi vom informa imediat Guvernul privind o evoluţie care ar putea să fie îngrijorătoare. Nu este cazul deocamdată. Şi dacă discutăm despre situaţia actuală, şi dacă discutăm despre un posibil val şase mai spre toamnă, nu vreau în niciun fel să îngrijorăm populaţia, e foarte important. Nu vreau să dăm naştere unor speculaţii, discutăm despre responsabilitate, profesionalism şi propunerea unor soluţii care să fie coroborate cu realitatea epidemiologică şi evoluţia acestei pandemii”, a precizat Alexandru Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.