Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, că limitările cu care s-au confruntat toate statele Uniunii Europene pentru anumite categorii de produse farmaceutice au avut drept cauză nu lipsa capacităţii de producţie din UE, ci lipsa de materii prime, care în cea mai mare parte sunt procurate în continuare din China şi India. ”România sprijină iniţiativele care pot să asigure independenţa, din acest punct de vedere, statelor membre din UE”, a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a participat, marţi, la reuniunea Consiliului ministerial formal ”Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor” (EPSCO), care se desfăşoară la Bruxelles.
 
Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), pe agenda miniştrilor Sănătăţii din spaţiul european s-au aflat subiecte de interes, precum Strategia Uniunii Europene pentru Sănătate Globală, coordonarea şi colaborarea post COVID-19, dar şi lipsa medicamentelor cu care se confruntă ţările Uniunii Europene.
 
“Accesul la medicamente este una din componentele principale ale asigurării accesului la sănătate, iar limitările cu care s-au confruntat toate statele UE în ultima perioadă pentru anumite categorii de produse farmaceutice au avut drept cauză nu lipsa capacităţii de producţie din Uniunea Europeană, ci lipsa de materii prime care în cea mai mare parte sunt procurate în continuare din China şi India. România sprijină iniţiativele care pot să asigure independenţa, din acest punct de vedere, statelor membre din UE şi, de asemenea, sprijină colaborarea în vederea producerii substanţelor care stau la baza fabricării medicamentelor generice“, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 
 
La sesiunea de marţi, ministrul Sănătăţii a afirmat că emergenţa şi re-emergenţa bolilor transmisibile, rezistenţa la antimicrobiene, dar şi alte probleme legate de bolile netransmisibile, de exemplu, cancerul, trebuie să fie corelate cu strategiile globale promovate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Toate acestea sunt posibile dacă sunt corelate cu rezolvarea problemei resurselor umane calificate în Sănătate. Având în vedere faptul că atât Uniunea Europeană, cât şi regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se confruntă cu probleme din acest punct de vedere, săptămâna viitoare va fi organizată, la Bucureşti, reuniunea la nivel înalt pe această temă a celor 53 state membre ale OMS Europa.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.