Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că reducerea la zero a infecţiilor nosocomiale nu este posibilă, dar că este important să se cunoască amploarea fenomenulului şi să existe posibilitatea de diagnostic în spitale şi de raportare a acestora, să fie luate măsuri preventive pentru a nu se extinde într-o unitate sanitară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a afirmat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a aprobat o strategie referitoare la infecţiile nosocomiale. 
 
“În ceea ce priveşte cea de-a doua strategie, care referă la limitarea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale şi a rezistenţei la microbiene sunt o mulţime de acţiuni specifice prevăzute în cadrul acestei strategii, însă noi nu am aşteptat să aprobăm această strategie, o strategie multisectorială, adică nu este vorba doar despre sectorul sanitar pentru că, de exemplu, antibiotice se folosesc şi în sectorul veterinar, cel puţin o cantitate echivalentă cu ceea ce se foloseşte în sectorul uman. Discutăm şi de poluarea mediului şi de apariţia în mediu a bacteriilor multirezistente. Lucrul ăsta trebuie monitorizat. Datele trebuie integrate într-o platformă unică. Însă ceea ce a ţinut de noi din punct de vedere tehnic şi am realizat foarte multe acte normative până în momentul de faţă, adică nu am aşteptat hotărârea de Guvern cu strategia, o serie întreagă dintre acţiunile care sunt prevăzute acolo au fost deja realizate prin dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie la nivelul spitalelor, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă finanţăm această activitate, dezvoltarea ghidurilor de bună practică în domeniul microbiologiei, epidemiologiei şi prescripţiei de antibiotice”, a explicat ministrul Sănătăţii.
 
El a precizat că este imposibilă reducerea la zero a acestor infecţii. 
 
“Prevenirea infecţiilor în sine şi reducerea la zero nu este posibilă. Nu există nicăieri acest lucru. Important este ca să cunoaştem amploarea fenomenului, să existe posibilitatea de diagnostic în spitale şi, implicit, de raportare a prezenţei acestor infecţii şi luarea de măsuri preventive, de eventuala extindere în focare a acestor infecţii într-o unitate sanitară, mai ales dacă discutăm de bacterii multirezistente. Problema nu este neapărat a incidenţei infecţiilor, ci problema este a gravităţii infecţiilor. Iar aceste infecţii produse de bacterii multirezistente, infecţiile invazive sunt cele care trebuie controlate îndeaproape”, a mai transmis Rafila.
 
El consideră că ar trebui supus unui control strict consumul de antibiotice în ţara noastră. 
 
“Pe de altă parte, scăderea rezistenţei la antibiotice în ţara noastră, cum se întâmpla, de exemplu, nivele foarte reduse în ţările din nordul Europei, este posibilă doar în condiţiile în care consumul de antibiotice şi din România este supus unui control strict. Antibioticele sunt strict pentru tratarea infecţiilor bacteriene în cantităţile şi cu tipul recomandat. Există o ştiinţă a acestor prescripţii. Ne preocupă informarea nu numai a medicilor, ci şi a farmaciştilor şi a populaţiei generale în ceea ce priveşte prescripţia de antibiotice”, a explicat ministrul Sănătăţii. 
 
El a fost întrebat dacă există spitale care nu raportează infecţiile nosocomiale, care este media de raportare şi ce va face Ministerul pentru creşterea acesteia. 
 
“Media de raportare în România este de 1,3% dintre pacienţi. Media Uniunii Europene este şapte. Aş vrea însă să ne lămurim pentru că am văzut multe declaraţii publice, multe emisiuni în care se cere eliminarea acestor infecţii. Nu se poate. Şi bacteriile trăiesc, nu putem să le împiedicăm să trăiască. Trebuie să limităm aceste infecţii, trebuie să cunoaştem fenomenul. Noi am făcut încă de acum un an un pas foarte mare, în sensul că am schimbat indicatorii de management care încurajează managerii să raporteze aceste infecţii, nu-i sancţionează, dimpotrivă. Îi sancţionează dacă nu raportează aceste infecţii. În plus, ceea ce facem în mod evident este să întărim capacitatea de diagnostic. Este prevăzut în strategie, dar lucrurile s-au şi rezolvat din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, fără laboratoare care să diagnosticheze infecţiile în spitale, lucrul ăsta nu se poate realiza. Acum există prevederea ca spitalele ceva mai mari să aibă la laboratoare sau compartimente de microbiologie unde să se poată face acest diagnostic al infecţiilor, pentru că altfel, dacă nu ai şi o probă medicală, nu poţi să afirmi că ai o infecţie cu adevărat”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.