Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România este una dintre cele cinci ţări din zona europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în care rata de reproducere a virusului SARS_CoV-2 în această perioadă este peste 1, el arătând că, având în vedere statisticile, autorităţile se aşteaptă la un trend descendent al numărului de cazuri începând de săptămâna viitoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Datele prezentate de ministrul Sănătăţii arată că numărul de cazuri înregistrat marţi, 29 martie, este cu aproximativ 900 mai scăzut faţă de ziua de marţi a săptămânii anterioare, statisticile arătând că în general în zilele de marţi se înregistrau mai multe cazuri, după perioada de weekend. 
 
”Dacă săptămâna trecută am observat o creştere a numărului de cazuri faţă de săptămâna precedentă, remarcăm deja o scădere chiar în aceeaşi zi de marţi şi, dacă ea va fi susţinută şi în următoarele zile, probabil că vom intra pe un trend descendent”, a afirmat Rafila, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. 
 
Rata de pozitivitate a înregistrat o „uşoară creştere”, de la 9% la 12%, în schimb gradul de ocupare a paturilor de terapie intensivă a cunoscut o scădere, la fel ca şi numărul de internări şi numărul de decese, conform statisticilor prezentate de ministru.
 
„În ceea ce priveşte rata de pozitivitate a testelor, după o creştere înregistrată în această săptămână o medie de 10.1%, o să vedem probabil o scădere în perioada următoare. La rata bazală de reproducere ieri aveam 1,11 – în creştere faţă de săptămâna precedentă - dar observând ceea ce se întâmplă la nivelul regiunii europene a OMS, evoluţia în regiune este de scădere generală a numărului de cazuri, mai sunt cinci ţări care sunt în zona cu rată de reproducere pozitivă, adică peste 1, între care şi România, dar având în vedere trendul regional opinia noastră este că începând cu săptămâna viitoare vom intra şi noi pe un trend descendent care să ducă la dispariţia, încet-încet, a acestei probleme de sănătate publică în perioada următoare şi la reluarea activităţilor în mod obişnuit. Rămânem vigilenţi, suntem cu toate sistemele în funcţiune, începând cu testare, monitorizare, evaluarea pacienţilor, medicaţie şi paturi în spitale”, a adăugat ministrul.
 
Potrivit ui Rafila, tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 este în continuare cea dominantă, conform secvenţierilor realizate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.