Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că în urma secvenţierilor au fost descoperite 13 cazuri cu varianta BA2 în România, acestea fiind găsite chiar şi la persoane internate în secţii de Terapie Intensivă. El a precizat că nu se pune problema unui val şase al pandemiei în acest moment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, aţi făcut secvenţieri pentru a vedea câte cazuri sunt cu BA2 şi care este riscul să apară un val şase din cauza acestei variante.
“Sunt şi în România câteva cazuri, erau 13 la un moment dat, în cadrul secvenţierilor, nu ştiu ultima statistică, erau 13 cazuri de variantă BA2. Nu ne punem problema unui val şase în acest moment. E vorba de imunitatea obţinută la nivel populaţional, fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Cred că ar trebui să vedem mai multe studii şi să nu ne referim la un singur studiu care a fost citat un coleg de la Timişoara”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă au fost făcute secvenţieri pentru BA2 la persoanele internate în secţiile de Terapie Intensivă, Alexandru Rafila a răspuns: “S-au făcut, sunt şi acolo câteva cazuri de variantă BA2. Săptămâna trecută aveam 87,5% dintre cazuri cu varianta Omicron, nu era un număr îngrijorător, adică nu am avut niciun fel de date legate de o evoluţie îngrijorătoare a acestei variante în România, cel puţin până în acest moment. Am secvenţiat peste 350 de cazuri din secţiile de Terapie Intensivă”.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că este un singur studiu care reflectă faptul că varianta BA2 ar putea produce forme mai grave, dar a explicat că trebuie aşteptat un număr relevant de cazuri care să demonstreze sau să infirme acest lucru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.