Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că este important să nu existe conflicte de interese, fie că ele sunt de natură legală sau morală, în urma alegerilor care vor avea loc în colegiile medicilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila s-a referit duminică, într-o conferinţă de presă, la alegerile care urmează la colegiile medicilor. 
“Ministerul Sănătăţii va face toate demersurile legale încât să asigure transparenţa acestor alegeri, fie că discutăm de Colegiul Medicilor din România, fie că discutăm de Colegiul Medicilor Stomatologi. Conform atribuţiilor legale, trebuie desemnaţi observatori la aceste alegeri care să poată să participe la întreg procesul electoral, inclusiv la numărătoarea voturilor, încât să nu existe niciun fel de dubii legate de modul în care se desfăşoară aceste alegeri din punct de vedere al legalităţii. Şi noi vom face acest lucru asumat şi vom colabora în acest sens cu organisme profesionale, cu organizaţii neguvernamentale care să asigure imparţialitatea acestor alegeri”, a afirmat ministrul Sănătăţii. 
El a adăugat că trebuie evitate conflictele de interese care pot fi de natură legală sau morală. 
“Şi aş vrea să mai spun un lucru care cred că este important şi corpul medical ar trebui să îl înţeleagă. Este vorba şi de faptul că aceste alegeri ar trebui să aducă în fruntea colegilor, fie că discutăm de colegiile judeţene, de colegiile naţionale, de comisiile de disciplină, oameni în care oamenii care îşi desfăşoară activitatea, medicii care îşi desfăşoară activitatea să aibă încredere, să evite conflictele de interese care pot să fie de natură legală sau de natură morală, câteodată, încât să nu existe niciun fel de dubiu atunci când, de exemplu, o comisie de disciplină ia o anumită decizie, acea decizie a unei comisii de disciplină este ulterior judecată sau aprobată de membrul aceleiaşi familii. Cred că lucrul ăsta trebuie să fie clar. pentru toata lumea. Nu conflictelor de interese în colegiile medicilor, fie că ele sunt legale, fie că ele sunt morale”, a explicat Alexandru Rafila. 
El a fost întrebat cine vor fi aceşti observatori la alegerile de la colegiile medicilor. 
“Am elaborat un ordin de ministru, aşteptăm modificarea legii 95 care să facă mai clară această posibilitate a Ministerului Sănătăţii să desemneze astfel de observatori şi vor fi atât reprezentanţi din instituţiile Ministerului Sănătăţii, cât şi reprezentanţi din…o să găsim o modalitate ca să existe solicitări şi să putem selecta din zona organizaţiilor profesionale sau neguvernamentale observatori care să poată să asigure această activitate pe întreaga durată a procesului electoral care este destul de lungă, este repetată şi trebuie să existe suficient de multe persoane care să poată să facă acest lucru”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii. 
Întrebat câte situaţii de conflict de interese sunt, Alexandru Rafila a răspuns: “Nu ştiu cine candidează, nu m-am uitat să văd cine candidează, încerc să mă depărtez un pic având în vedere funcţia publică pe care o deţin în momentul de faţă. Puteam să candidez şi eu şi am făcut-o în precedenta legislatură şi chiar dacă am fost ales în consiliul de la municipiul Bucureşti, m-am suspendat imediat pentru că nu era în regulă să fiu parlamentar şi să activez şi în conducerea Colegiului Medicilor. Am evitat un astfel posibil conflict de interese. Nu ştiu cine candidează, însă mi se pare normal ca să existe candidaţi diferiţi, să nu existe organisme în cadrul colegiilor conduse, de exemplu, de membri din aceeaşi familie? Nu ştiu dacă vi se pare normal ca o comisie de disciplină condusă de o anumită persoană, să ia o decizie care ulterior este aprobată de altcineva care face parte din aceeaşi familie. Nu cred că este un lucru corect şi nu duce la credibilitatea deciziilor Colegiului, ci dimpotrivă”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.