Peste 100.000 de fete şi femei din România sunt vaccinate împotriva HPV, încrederea populaţiei în acest vaccin crescând, în ultimii ani, comparativ cu prima campanie de vaccinare, din 2008, care a fost un eşec şi care s-a finalizat cu aruncarea unei cantităţi ”enorme” de ser, afirmă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ţineţi minte ce controversat, ce contestat era în urmă cu 15 ani, în anul 2008, ştiu foarte bine acest lucru, doar 2,6% din fetiţele eligibile au fost vaccinate. S-a aruncat enorm de mult vaccin. Între timp încrederea, datorită unei abordări pozitive, care a lăsat părinţii să decidă asupra necesităţii vaccinării propriilor copii, propriilor fete, a crescut foarte mult interesul şi aderenţa la vaccinare. O sută de mii de fete şi de femei din România sunt vaccinate. Nu a fost absolut niciun fel de incident semnificativ care să afecteze sănătatea copiilor care au fost vaccinaţi”, a afirmat, luni seară, la Medika Tv, ministrul Sănătăţii. 
 
Alexandru Rafila a explicat că noul program privind vaccinarea permite nu doar fetelor, ci şi băieţilor cu vârste sub 18 ani să se vaccineze gratuit. Vaccinul poate fi accesat după modelul vaccinului antigripal, din farmacie, la recomandarea medicului de familie. 
 
”Sistemul pe care l-am pus la punct în momentul de faţă este un sistem care se aplică pete tot în Europa, în care medicul de familie îţi prescrie un vaccin, te duci la farmacie, îl iei gratuit şi îl administrezi fie la medicul de familie, fie la farmacie. E foarte simplu de făcut lucrul ăsta şi e şi un element de educaţie, să ştii că te duci şi poţi să iei singur vaccinul”, a explicat Rafila. 
 
Conform ministrului, în cazul vaccinului anti-HPV femeile care nu sunt eligibile şi au vârste cuprinse între 19 şi 45 de ani pot beneficia de o subvenţie de jumătate din preţ.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.