Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marţi, în cadrul ceremoniei de semnare a contractelor de achiziţie pentru două nave multirol, că astăzi ajungem la încă un prag de care trecem şi pe care am încercat de mult să îl rezolvăm şi anume intervenţia pompierilor pe zona maritimă. Secretarul de stat a precizat că o navă are valoarea de 20,866 milioane euro, iar cealaltă de 24,831 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat în cadrul ceremoniei că ”astăzi ajungem la încă un prag de care trecem şi pe care am încercat de mult să îl rezolvăm şi anume intervenţia pompierilor pe zona maritimă”.

”În 2017, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost realizat un audit al marinei militare franceze, cei care asigură de fapt partea de intervenţie pe partea de urgenţe militare (..) concluzia fiind că lipsesc anumite capabilităţi care trebuie neapărat completate, mai ales pe partea stingerii incendiilor pe partea maritimă şi în larg şi pe partea de căutare, salvare şi intervenţii militare”, a spus secretarul de stat din MAI.

Raed Arafat a arătat că în proiectul Viziune 2020, a existat o componentă importantă pe partea maritimă, unde au prevăzut nave care să intre în dotarea IGSU şi care să completeze lipsurile sesizate în cadrul auditului.

”Astăzi vom asista la semnarea contractului de achiziţie a două nave de intervenţie, amândouă sunt nave de căutare-salvare, cu capabilităţi de a recupera persoane şi de a avea la bord 50 de supravieţuitori, între 2 şi 4 pacienţi critici sau 12 pacienţi necritici, pe tărgi”, a afirmat Arafat, precizând că una dintre nave este clasificată ca navă de intervenţie pompieri, având o capacitate mare de stingere cu apă şi dacă este nevoie chiar cu apă şi spumă. Raed Arafat a mai spus că navele vor avea rol în decontaminare şi în limitarea poluării.

”Sunt nave pe care noi le considerăm multirol şi care cu siguranţă vor creşte nivelul de securitate şi siguranţă în zona maritimă şi nu numai pentru zona de port ci şi în larg, ambele nave putând să intervină în condiţii foarte grele”, a explicar Arafat, precizând că acesta este un element important şi pentru platformele noastre petroliere care se află la distanţă.

”Conceptul de căutare-salvare va fi completat desigur de elicopterele care urmează să vină anul viitor, Black Hauk, care în zona maritimă cel puţin, vorbim de unul sau două elicoptere care vor fi pe celula permanentă de intervenţie şi care vor avea capabilităţi de căutare şi salvare maritimă, care vor colabora cu navele pe care le vedem acum şi cu navele Poliţiei de Frontieră”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat, despre valoarea celor două nave, că una dintre ele, care este de căutare-salvare şi medical, are valoarea de 20,866 milioane euro, iar nava de stingere, căutare şi salvare este de 24,831 milioane euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.