Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri, la Palatul Victoria, că România are centre de tranzit care sunt pe toată linia a judeţelor la graniţa cu Ucraina. Capacitatea maximă a acestora, în prezent, este de 3.511 locuri şi au trecut deja peste 10.000 de refugiaţi prin aceste tabere. El a mai afirmat că mii de studenţi indieni au fost evacuaţi din Ucraina, iar colaborarea cu Ambasada Indiei a fost una extrem de bună, astfel că s-a creat un adevărat ”pod aerian” pentru aducerea acestora în ţara lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat a afirmat că, din punct de vedere al protecţiei civile, în acest moment, România are centre de tranzit care sunt pe toată linia a judeţelor la graniţa cu Ucraina. 

”Le spunem centre de tranzit pentru că ele nu vor fi permanent locuite, doar se intră în ele, se procesează până găsim un loc de cazare mai bun pentru persoanele respective după care se transferă la locurile de cazare”, a spus Arafat, afirmând că mobilizarea pentru operaţionalizarea acestor centre a fost una majoră, prin transferul în zona de graniţă cu Ucraina şi Moldova o mare parte a taberelor. 

Capacitatea, doar în tabere, este de 7.000 de persoane, încă nu sunt ridicate toate”, a mai afirmat Raed Arafat, precizând că ridicarea unui astfel de centru durează maximum 6 ore şi are, fiecare, o capacitate de 200 de persoane. 

Şeful DSU a mai afirmat că, în acest moment, doar pe linia de protecţie civilă şi a Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă avem 676 de persoane implicate, la care se adaugă personal de la DSU, care este la Isaccea şi la Siret, şi personal IGSU, precum şi personal de coordonare. Tehnic, sunt implicate peste 380 de mijloace de intervenţie din cadrul IGSU care asigură transport, pe lângă cele oferite de administraţiiel locale şi voluntari. 

Potrivit lui Raed Arafat, capacitatea maximă este de 3.511 la acest moment şi poate fi suplimentat, 1626 sunt ocupate, dar e o chestiune în dinamică. 

Arafat a mai spus că în cazul cetăţenilor din India, colaborarea cu Ambasada Indiei a fost una excelentă şi au fost evacuaţi mii de studenţi indieni, cu zboruri continue. ”Efectiv a fost un pod aerian cu India, zboruri militare, civile care au preluat cetăţenii lor înapoi în India”, a arătat oficialul. 

Şeful DSU a mai afirmat că până în prezent, prin aceste centre au trecut peste 10.000 de persoane. 

Raed Arafat a mai declarat că se lucrează cu organizaţiile Naţiunilor Unite şi Crucea Roşie Română, dar li cu ONG-urile, cu care există o legătură permanentă. 

”Avem, la CNCI, care până acum s-a ocupat doar de problemele pandemiei, o secţiune întreagă care merge în paralel cu problemele de management a situaţiei persoanelor care vin din Ucraina” a spus el, precizând că această colaborare cu societatea civilă o consideră extrem de importantă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.