Secretarul de stat Raed Arafat a declarat sâmbătă că Hotărârea de Guvern privind utilizarea certificatului verde emisă vineri nu introduce restricţii şi nu e discriminatorie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Hotărârea de Guvern  emisă vineri nu a impus restricţii. De fapt, peste 3 la mie, acolo unde hotărârea a prevăzut intrarea cu certificatul verde, în mod normal, peste 3 la mie era prevăzută închiderea totală. Deci în loc să se închidă total după  la 3 la mie, în intervalul 3-6 la mie, s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţilor economice să se desfăşoare, cu un anumit control sanitar aferent, în mod deosebit, verificarea celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG acum 2-3 săptămâni, că acest certificat poate fi folosit în interiorul ţării şi atunci să poată fi folosită de către orice persoană aplicaţia care se poate descărca gratuit de către orice persoană dintre orgranizatori, aplicaţia care sepoate descărca gratuit şi poate citi codul QR de pe certificat”, a afirmat şeful DSU.

El a explicat că ceritifictaul verde permite oricui să participe, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii - să fii vaccinat, sa fii testat sau să fi trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

”Asta înseamnă că nu putem vorbi despre discriminare. Discriminare era dacă ziceam ”Dacă eşti vaccinat, intră” -  şi nici asta nu e discriminare dacă e măsură de sănătate publică. Noi permitem tutoror categoriilor să participe, cu condiţia să fie vaccinat, testat sau trecut prin boală”, a subliniat şeful DSU.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021. Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare, însă modalitatea prin care condiţionăm accesul la anumite servicii sau locuri de acest certificat verde poate ridica anumite probleme. În plus, Asztalos Csaba crede că restricţiile ar trebui să fie adoptate prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.