Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că este analizată ”componenta cu autoscara” în cazul incendiului izbucnit la un apartament situat la etajul şase şi unde o femeie a sărit pe balcon, decedând. Arafat a mai adăugat că vor fi ascultate şi discuţiile cu operatorul de la numărul de urgenţe şi vor fi audiaţi cei care au participat la intervenţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Analizăm acum o componentă a intervenţiei şi este vorba despre componenta cu autoscara. Se ştie foarte bine că Constanţa are trei unităţi de pompieri. În mod normal, când ai incendiu la un apartament la un etaj superior, automat trebuie să fie anunţată autoscara. Municipiul are două autoscări şi sunt noi, nu sunt vechi, din cele care erau în anii 70. Autoscara care era la detaşamentul apropiat era defectă, deci din cauza asta au  plecat primele maşini de intervenţie din zona apropiată şi această autoscară, care este  la alt detaşament, la 8 kilometri de locul intervenţiei, tot în municipiul Constanţa, în mod normal trebuia alertată imediat şi plecată. Această autoscară ştim că a ajuns mai târziu”, a declarat Raed Arafat la Digi24, marţi seară.
 
Arafat a adăugat că a fost deschisă o anchetă în acest caz, anchetă care va fi coordonată de reprezentanţi ai IGSU.
 
”S-a solicitat o anchetă care să fie făcută de ISU Constanţa, dar şi IGSU a trimis o echipă şi acum sunt audiate persoanele care au fost trimise în intervenţie şi care încă sunt în serviciu şi sunt audiate toate persoanele implicate, ca să înţelegem ce s-a întâmplat. Orice greşeală, orice chestie de neglijenţă, dacă se descoperă acolo, normal că se vor lua măsuri împotrivă”, a declarat Arafat.
 
Apelurile către numărul de urgenţă 112 prin care se anunţa incendiul vor fi şi ele ascultate, a anunţat Arafat.
”Nu am auzit apelul, nu am auzit dacă apelantul i-a spus unde este incendiul, dacă i-a spus că în apartament nu mai e nimeni pentru că circulă informaţia că doamna ar fi ieşit după care a reintrat, nu ştiu dacă este adevărat, trebuie verificat. Dacă apelantul a zis iniţial că nu mai este nimeni în apartament şi doar este incendiu sau  dacă a zis că este cineva blocat acolo sau dacă nu a zis nimic, nu ştim. Urmează să vedem ce  concluzie au colegii noştri, după ce ascultă apelurile ce se pun la dispoziţia lor, după ce evaluează  toată situaţia şi vin cu concluzii după ascultarea şi audierea celor care au fost la intervenţie”, a precizat secretarul de stat.
 
Raed Arafat a ţinut să mai precizeze că inspectorul-şef de la ISU Constanţa este pe funcţie de doar câteva luni.
 
”IGSU a trimis o echipă din  Bucureşti tocmai pentru a avea o echidistanţă şi o neutralitate pe modul în care se face ancheta.  Vreau să subliniez că inspectorul-şef de la Constanţa este abia de câteva zile instalat acolo, temporar, până când va fi organizat un concurs pentru că inspectorul-şef de la Constanţa l-am pierdut ca victimă a COVID-ului”, a menţionat Arafat.
 
Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la un bloc de pe bulevardul Mamaia din Constanţa. Femeia care locuia în apartamentul respectiv a sărit de la la balcon, de la etajul şase. Cadrele medicale au aplicat protocolul de resuscitare, dar nu au reuşit să o salveze. 
 
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Victima avea 56 de ani.
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a transmis că apelul la 112 a fost preluat de dispecer la ora 9.14, iar un minut mai târziu au fost alertate simultan o ambulanţă SMURD tip B2, două autospeciale de stingere şi o autoscară.
Sursa citată a susţinut că autoscara a ajuns la locul intervenţiei la ora 9.27, distanţa parcursă fiind de opt kilometri, iar femeia s-a desprins de la balcon la 9.25.
 
Ulterior, o filmare de pe o cameră de bord a arătat că autoscara a ajuns la locul incendiului abia la ora 9.40 şi nu la 9.27, cum informase iniţial Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. 
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.