Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat joi că autorităţile s-au pregătit pentru cele două zile de caniculă extremă prognozate în vestul şi sudul ţării şi a sfătuit turiştii să nu aprindă focuri în păduri în această perioadă. Arafat i-a sfătuit pe bătrâni să caute locurile răcoroase, iar pe cei mai tineri să fie empatici cu vecinii lor mai în vârstă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raed Arafat a declarat joi seară, la Digi 24, că a fost activată monitorizarea traseelor montane. 

”S-a activat monitorizarea traseelor, a zonelor montane, insistenţa asupra turiştilor să nu aprindă deloc focul în zonele montane, turistice, să nu arunce ţigări care pot duce la incendii. Problema cea mai mare rămâne sunt cei care aprind focul pentru curăţirea câmpurilor. Trebuie să înţeleagă că pot duce la incendii devastatoare care pot fi foarte greu de controlat. Să nu se joace nimeni cu aceste situaţii de acum. Temperaturile sunt înalte, e secetă, nu a plouat, deci e totul uscat şi un incendiu poate să fie extrem de violent şi poate să ducă la victime”, a declarat Arafat. 

Secretarul de stat a precizat că un foc de pădure poate însemna un pericol, atât pentru viaţa oamenilor, cât şi pentru viaţa pompierilor  care intervin să stingă focul. 

”Un foc în păduri poate să însemne, în acest moment, zile şi să fie cu pagube serioase asupra mediului, pădurilor şi nu neapărat fără victime, în plus, punerea în pericol a vieţii pompierilor care intervin. E suficientă o ţigară aruncată dintr-o maşină, aruncată nestinsă şi asta poate să cadă undeva unde să pornească un incendiu. Responsabilitatea noastră este extrem de importantă”, a declarat Arafat. 

Întrebat între ce ore nu ar trebui oamenii, mai ales cei în vârstă, să iasă din case, Arafat a explicat că între orele 11.00 şi 18.00. 

”Între orele 11.00 - 18.00 mai ales oamenii în vârstă, oamenii bolnavi, dar în general pentru oricine e recomandarea să nu iasă afară (...) Dacă te simţi rău din cauza căldurii, intră undeva unde este aer condiţionat, la un magazin, o farmacie şi dacă sunt probleme, se sună la 112. (...)Sunt foarte multe magazine, clădiri cu aer condiţionat unde un om care se simte rău poate să intre acolo pentru câteva minute, să se răcorească şi dacă e o problemă, până vine ambulanţa sau SMURD-ul să îl vadă”, a declarat Arafat. 

De asemenea, Arafat a fost întrebat dacă vârstnicii ar trebui să se adăpostească în mall-uri în această perioadă caniculară. El a precizat că şi vecinii bătrânilor ar trebui să fie empatici. 

”E o idee, dacă acasă e foarte cald, dacă nu mă simt bine acasă că e foarte cald, e o idee şi asta. Şi sunt convins că la mall-uri, la magazinele mari, oamenii vor înţelege acest lucru, adică vor sprijini  persoanele în vârstă care vor să se adăpostească de căldură, de data asta. Sunt convins că o să fie sprijiniţi. Noi am cerut autorităţilor locale, prefecturilor, să insiste asupra supravegherii persoanelor în vârstă care stau singure că se ştie de ele. vecinii să verifice dacă vecinul lor sau vecina care e  vârstnică, dacă e ok, dacă are apă. Dacă au aer condiţionat, să îi invite la ei pentru câteva ore. E un moment în care trebuie să fim empatci, să fim atenţi, să avem grijă unul de celălalt”, a declarat Raed Arafat. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.