Un punct de operare aeromedicală, al zecelea la nivel naţional, a devenit operaţional, miercuri, la Braşov, fiind al zecelea astfel de punct deschis la nivel naţional. La evenimentul de inaugurare a punctului de salvare aeriană au participat şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Punctul de salvare aeriană SMURD inaugurat miercuri la Braşov este al zecelea la nivel naţional şi a fost deschis la un an de a operaţionalizarea celui de-al nouălea astfel de punct, la Caransebeş.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, la inaugurarea noului punct de operare aeromedicală, că operaţionalizarea unui elicopter SMURD la Braşov va scurta timpul de intervenţie în zona montană.

„Dacă ne uităm la eficienţa prezenţei acestui elicopter după câteva luni, sunt convins că impactul este reducerea timpului de intervenţie nu numai aici, ci şi la elicopterele învecinate şi aşteptare mai scută pentru pacienţi”, a afirmat Arafat.

Prezent la evenimentul de operaţionalizare a noului punct de salvare aeriană, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că anul viitor un nou punct de salvare aeriană va fi operaţionalizat la Câmpulung Moldovenesc.

Bode a precizat că punctul de salvare de la Braşov va deservi, ca intervenţii, o suprafaţă de peste 25.000 de kilometri pătraţi.

„Prin dezvoltarea acestui gen de infrastructură de salvare, ne dorim să fim cât mai aproape de oameni, de puncte critice, de zone greu accesibile. (...) Într-un an de la operaţionalizare, salvatorii din cadrul punctului de operare de la Caransebeş au îndeplinit peste 400 d emisiuni, salvând 363 de pacienţi. Vorbim despre o viaţă salvată pe zi, numai în urma acestui tip de intervenţie, la Caransebeş. În total, pe parcursul anului 2022, cele nouă puncte aeromedicale au executat 4.685 de misiuni, salvând 4.201 pacienţi, efectuând peste 6.000 de ore de zbor”, a afirmat ministrul Lucian Bode.

Conform acestuia, în cursul anului trecut structurile aflate în coordonarea DSU au încheiat contracte ferme în valoare de 400 de milioane de euro, dintre care 80% sunt fonduri europene nerambursabile pentru achiziţionarea de echipamente necesare intervenţiilor la situaţii de urgenţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.