Ministerul Finanţelor Publice a publicat proiectul de ordonanţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, care prevede majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu peste 29 de milioane de lei, precum şi a veniturilor bugetului asigurărilor pentru şomaj, cu suma de 496 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Notei de fundamentare, la bugetul asigurărilor sociale de stat prin proiectul de act normativ se propune majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 29.293 mii lei, prin:

- majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 1.000 mii lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 3.320.398 mii şi diminuării subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu 3.319.398 mii lei.

"Majorarea veniturilor curente este influenţată de evoluţia pozitivă a indicatorilor macroeconomici (Fondul brut de salarii la nivel de economie naţională), gradul de încasare a veniturilor din contribuţii de asigurări sociale, de recuperarea parţială a contribuţiilor de asigurări sociale aferente obligaţiilor fiscale declarate şi amânate la plată în anul 2020, prin efectul legii precum şi de veniturile aferente contribuţiei de asigurări sociale restante încasate prin mecanismul de tip swap (din total obligaţii bugetare restante de 189,8 milioane lei înregistrate în contabilitatea Societăţii comerciale Electrificare CFR S.A. si Telecomunicaţii CFR S.A. şi de 1.074,0 milioane lei înregistrate la nivelul unităţilor/subdiviziunilor  administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau partial din bugetul local şi a spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, raportate potrivit legii)", se arată în document.

- majorarea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 28.293 mii lei.

 

De asemenea, cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat se modifică: la titlul ”Cheltuieli de personal” se alocă suma de 5.000 mii lei pentru plata drepturilor salariale până la finele anului, iar la titlul ”Bunuri şi servicii” se diminuează cu suma de 5.000 mii lei urmare execuţiei pe primele 6 luni ale anului.

Potrivit proiectului, excedentul sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se majorează cu suma de 29.293 mii lei.

Totodată, la bugetul asigurărilor pentru şomaj prin proiectul de act normativ se propune majorarea veniturilor bugetului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 496.310 mii lei, prin: diminuarea veniturilor curente aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 175.561 mii lei şi majorarea subvenţiei de echilibrare de la bugetul de stat cu 547.061 mii lei; majorarea veniturilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu 124.810 mii lei.

Majorarea veniturilor se datorează în principal evoluţiei pozitive a indicatorilor macroeconomici şi a încasărilor contribuţiei asiguratorii pentru muncă, repartizată 12% ca venit la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale şi 17% ca venit al sistemului asigurărilor pentru şomaj.

De asemenea, se prevede majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 371.500 mii lei şi majorarea cheltuielilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu suma de 54.000 mii lei pentru asigurarea fondurilor necesare plăţii creanţelor salariale şi a indemnizaţiilor acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

"Excedentul bugetului asigurărilor pentru şomaj se majorează cu 70.810 mii lei şi este aferent fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale", mai scrie în proiect.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.