Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a semnat un ordin prin care psihologii, în prezent încadraţi în Armată ca personal civil, pot opta pentru dobândirea calităţii de cadru militar în activitate, anunţă MApN. Documentul include criteriile care trebuiesc îndeplinite, data până la care personalul îşi poate exprima opţiunea de a deveni militar, precum şi testele eliminatorii de aptitudini şi calendarul desfăşurării acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de MApN, în vederea asigurării cu personal calificat a structurilor de asistenţă psihologică din Armată, ministrul Mihai Fifor a semnat Ordinul pentru aprobarea "Instrucţiunilor privind adoptarea unor măsuri temporare în vederea încadrării funcţiilor de psiholog din Armata României".

Documentul stabileşte cadrul procedural prin care psihologii, care în prezent sunt încadraţi în MApN în categoria personalului civil, pot opta pentru dobândirea calităţii de cadru militar în activitate. Astfel sunt stabilite, printre altele, criteriile care trebuiesc îndeplinite pentru chemarea în activitate, data până la care personalul îşi poate exprima opţiunea de a deveni militar, precum şi testele eliminatorii de aptitudini şi calendarul desfăşurării acestora.

De asemenea, în instrucţiuni se precizează că funcţiile civile ocupate cu personal civil pot fi transformate în funcţii militare numai cu condiţia ca personalul respectiv să-şi exprime acordul în acest sens şi să poată dobândi calitatea de cadru militar în activitate, în condiţiile legii. În caz contrar, respectivele funcţii vor rămâne în continuare funcţii civile, arată MApN.

Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial, iar prevederile lui vor fi aplicate până la 31 decembrie.

Conform sursei citate, recrutarea resurselor umane reprezintă un domeniu prioritar pentru MApN, atragerea persoanelor motivate şi eligibile din punct de vedere educaţional, aptitudinal, medical şi moral fiind o necesitate şi o obligaţie a instituţiei militare.

Referitor la stadiul înfiinţării Centrului naţional militar de psihologie şi sănătate comportamentală, MApN precizează că la nivelul ministerului au fost aprobate documentele necesare în acest sens, urmând ca structura să devină operaţională începând din 1 noiembrie. Acesta va avea în subordine, la nivel teritorial, trei Secţii de psihologie operaţională, la Bucureşti, Bacău şi Sibiu, organizate pe principiul proximităţii teritoriale, pentru a răspunde nevoii de acces facil al personalului la servicii de asistenţă psihologică profilactică şi de recuperare psihologică, precum şi activităţi de evaluare psihologică periodică, conform cerinţelor legislative în vigoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.