Violenţa în rândul adolescenţilor a ajuns ”un fenomen”, iar mulţi tineri peferă, în loc să facă sport sau să fie preocupaţi de lucruri frumoase, să stea ore întregi la televizor sau la calculator, fapt care îi face să recurgă la comportamente agresive şi să nu se mai supună regulilor sociale, spune medicul psihiatru Maria Cristache, după ce un băiat de 13 ani a fost bătut şi abandonat pe câmp de altul de 15 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Violenţa a ajuns un fenomen în rândul adolescenţilor, fără discuţie. Copiii de şcoală, în principal, au ajuns mulţi dintre ei să dezvolte un comportament hetero-agresiv, de la motive şi raţiuni mărunte, fără explicaţie de multe ori, dezvoltă o agresivitate de ordin fizic asupra prietenilor, colegilor, uneori chiar asupra necunoscuţilor, cu care nu au conflicte majore, din motivre banale ajung să-I agreseze. Comportamentul acesta agresiv nu există decât la persoane care după 18 ani vor cunoaşte tulburările unei psihopatii de un anumit tip”, a declarat, luni, pentru News.ro medicul psihiatru Maria Cristache.

Ea a adăugat că, în multe situaţii, televizorul şi calculatorul pot sta la baza manifestărilor violente ale copiilor.

“În loc să fie preocupaţi de lucruri frumoase, de sport, să-şi cultive abilităţile, să-şi caute vocaţia, ei stau ore în şir la televitor, la calculator, iar asta îi face să nu mai ştie să socializeze. Folosirea pe timp nelimitat a calculatorului îi face să nu se mai supună regulilor sociale, nu mai ştiu să socializeze frumos, să se respecte între ei şi ajung să  recurgă la comportamente agresive, se descarcă astfel de energiile care nu sunt nici pe departe creative sau pozitive”, a mai spus medicul.

Vineri seară, un băiat de 13 ani a fost bătut crunt de un adolescent de 15 ani, care l-a abandonat pe câmp într-o baltă de sânge, fiind găsit abia a doua zi.

Băiatul de 13 ani i-a cerut voie mamei sale să iasă în oraş, spunându-i că se întâlneşte cu un coleg. Copilul a primit 20 de lei, bani de buzunar, şi avea cu el şi un telefon mobil. În oraş, băiatul s-a întâlnit cu doi copii, unul de 10 ani şi altul de 15 ani, pe care îi ştia din vedere şi care l-au convins să meargă împreună cu trenul până la Buzău. Cei trei copii au luat trenul, având un singur bilet, iar în Halta Zoiţa au fost daţi jos de controlor.

Cei trei băieţi au decis să se întoarcă la Râmnicu Sărat pe jos. La un moment dat, între băiatul de 15 ani şi cel de 13 a izbucnit un conflict. Copilul mai mic a fost bătut cu pumnii şi lovit de mai multe ori peste faţă cu o piatră. Ulterior, el a fost abandonat pe câmp, agresorul furându-i banii pe care îi mai avea şi telefonul mobil. 

Abandonat pe câmp într-o baltă de sânge, băiatul s-a târât până la marginea dumului judeţean 203 către localitatea Ziduri, unde a fost găsit abia a doua zi de poliţiştii alertaţi de părinţii copilului.

Băiatul este internat în prezent în stare gravă la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală. 

Adolescentul de 15 ani urmează să fie supus unei expertize neuropsihiatrice pentru a se stabili dacă a avut discernământ în momentul comiterii faptei. El va împlini luna viitoare 16 ani, motiv pentru care măsurile ce pot fi luate împotruiva sa, pentru fapta comisă, sunt limitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.