Concursul pentru ocuparea posturilor de conducere din penitenciare va fi declanşat în luna iunie, astfel încât oamenii să fie confirmaţi pe posturi în octombrie, pentru o perioadă de patru ani, a anunţat, marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, precizând că va introduce şi criteria de performanţă pentru aceste funcţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei a declarat la Conferinţa Naţională a Proiectului "Prison Litigation Network”, organizată de Asociaţia Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO, că în sistemul penitenciar există o  situaţie de precaritate, dar acest lucru nu se întâmplă doar din vina celor de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), fiind şi o vină legislativă.

“În 2009 s-a schimbat legea şi s-a spus că la penitenciar nu poate fi în conducere decât cineva care provine din sistemul penitenciar. Cei mai mulţi şefi de penitenciare nu sunt confirmaţi pe post, au ceea ce se numeşte o împuternicire, deci ei depind de şeful cel mare, care, din două în două luni, semnează prelungirea împuternicirii. Deci dacă ai vrea să iei măsuri, e foarte greu, pentru că depind de conducerea la nivel central a ANP. Şi atunci, în luna iunie voi declanşa un concurs astfel încât toată lumea să îşi ocupe posturile pentru mandate de patru ani pe baza unor criterii de performanţă care să fie evaluate anual”, a spus demnitarul.

Prună a spus că posibilitatea legală pentru organizarea acestui concurs există de câţiva ani şi nu înţelege de ce nu s-a făcut acest lucru pentru a se asigura stabilitatea sistemului.

“Am început discuţiile cu conducerea ANP şi discutăm pe calendar. Ei ar fi vrut să înceapă mai târziu, în septembrie, dar asta ar fi însemnat ca procedura să se încheie în martie. Aşadar, eu vreau să declanşez consursul în luna iunie, astfel încât, în octombrie, să avem oamenii confirmaţi pe post”, a mai spus ministrul.

Raluca Prună a mai precizat că pentru ocuparea acestor posture nu se vor putea înscrie, spre exemplu, magistraţii, deşi înainte de 2009 acest lucru era posibil.

“Legea s-a modificat în 2009 şi condiţiile sunt date de lege, iar eu nu intenţionez să schimb absolut nimic din lege, intenţionez doar să o aplic. Mandatul va fi de patru ani, dar voi introduce criterii de performanţă. Nu voi depuncta pe cel care nu a avut nişte performanţe minime, în sensul că nimeni nu a ieşit la muncă de patru ani, dar aş vrea să îl premiez pe cel care va veni la concurs şi va spune că el a scos persoane aflate în maximă siguranţă la muncă”, a mai spus demnitarul.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.