Transportatorii continuă protestul, joi, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de tarifele RCA, în faţa sediului Guvernului aflându-se autocare, tiruri, taxiuri care claxonează şi îngreunează circulaţia în centrul Capitalei. Protestatarii au bannere prin care transmit că vor siguranţă rutieră şi cu mesajul ”Negriţoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat şi el trebuie arestat”, ei cerând premierului Dacian Cioloş alcătuirea unui grup de lucru format din specialişti pentru stabilirea tarifelor RCA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piaţa Victoriei răsună de claxoane prin care cei aproximativ 3.000 de protestatari îşi exprimă nemulţumirea faţă de tarifele RCA, iar şoferii care trec prin faţa sediului Guvernului claxonează şi ei în semn de solidaritate cu transportatorii.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

În jurul orei 12.00, transportatorii au adus în Piaţa Victoriei un sicriu pe care era scris ”Transport”.

Ei au vrut să mărşăluiască spre Arcul de Triumf cu sicriul, însă au fost blocaţi de jandarmi, aceştia nepermiţându-le să iasă din perimetrul pentru care au autorizaţie de protest.

Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 - au solicitat Executivului ca în textul Ordonanţei de Guvern tarifele RCA să fie îngheţate la valorile medii ale daunelor existente în evidenţele ASF, şi nu la nivelul celor care se vor calcula în viitor.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

De asemenea, aceştia au trimis, joi, un memoriu la Guvern prin care solicită ca în cursul zilei de joi să comunice oficial valorile maxime ale tarifelor de primă care vor fi aplicate pe perioadă de plafonare.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

”În acest sens vă solicităm Domnule Prim-Ministru ca tarifele de primă aplicate pe perioadă de plafonare să fie calculate în cursul zilei de astăzi de un grup de lucru format din specialişti ai ASF, Consiliul Concurenţei şi Patronatele semnatare. În măsura în care Guvernul nu va aproba solicitarea patronatelor condamnă la faliment firmele de transport rutier cu capital românesc”, se arată în memoriu.

”Alcătuirea unui grup cu specialişti din Consiliul Concurenţei, ASF şi reprezentanţi patronate cu cifrele pe masă, într-o oră pot fi date aceste tarife. Aceste tarife, odată calculate şi stabilite, agreate de aceste părţi, să meargă la ASF în Consiliul de Administraţie azi în şedinţă de urgenţă să fie aprobate şi de mâine să fie aplicate, altfel, în 30 de zile, mii de firme de transport vor intra în faliment. Nu putem să aşteptăm 30 de zile până când Mişu Negriţoiu îşi va mişca fundul de pe scaunul de preşedinte al ASF”, a afirmat vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Trans­por­tatorilor Rutieri din România (UNTRR), Constantin Isac.

El a spus că îi aşteaptă pe parlamentari în stradă pentru a cere, alături de transportatori, demisia preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu.

”Îi invităm în stradă, îi invităm să-şi manifeste aceeaşi poziţie pe care au avut-o ieri (miercuri – n.r.) în şedinţa Camerelor reunite când au cerut în mod repetat demisia conducerii ASF şi a domnului Negriţoiu. Îi aşteptăm să-şi manifeste susţinerea alături de noi”, a arătat Isac.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

”Există foarte mare unitate între asociaţiile de transportatori, cu siguranţă vom primi sprijin pentru că şi ei s-au lămurit că ceea ce s-a întâmplat ieri a fost o mare păcăleală pe care am constatat-o aseară la ora 23.00 şi sigur vor fi alături de noi”, a spus Isac referitor la faptul că două dintre patronatele din transporturi au renunţat la protest.

Guvernul însă a transmis, joi, că nu este în competenţa Executivului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite Guvernului acest lucru. ”Această chestiune trebuie clarificată de ASF”, a susţinut purtătorul de cuvânt Liviu Iolu, precizând că stabilirea preţurilor, cerere formulată joi în petiţia adresată Guvernului, nu este în atribuţiile Executivului ci a Autorităţii de Supraveghere Financiară, ”care are cadrul legal să intervină”.

Protestul, care are loc în Piaţa Victoriei, a început la ora 9.00 şi este programat să se încheie la ora 15.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.