Peste o sută de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Marină din Constanţa au protestat luni, nemulţumiţi fiind de faptul că, din toamnă, unitatea ar putea fi mutată într-un alt sediu, în actuala clădire urmând a face cursuri elevii nou înfiinţatului Liceu Militar de Marină. Inspectoratul Şcolar spune că nu s-a luat încă o decize în acest sens şi că urmează să mai fie discuţii cu toate părţile implicate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste o sută de elevi, cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Marină ”Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Constanţa, dar şi câţiva părinţi au protestat luni, în pauza mare, în curtea unităţii de învăţământ, faţă de intenţia de a aduce în acest sediu din următorul an şcolar nou înfiinţatului Liceu de Marină Militară, urmând că elevii şi profesorii de aici să se mute în altă clădire.

Elevii aveau pancarte pe care scria “Nu plecăm din casa noastră. Militarii să meargă în casa lor din Dezrobirii de unde au plecat”, “ Nu ne părăsim casa”, “Spune NU relocării Colegiului Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza”.

Ei au scandat “Nu vrem să fim mutaţi”, “Noi de aici nu plecăm”,  “Nu vrem o altă şcoală”.

Elevii au spus că nu vor să părăsească sediul unităţii de învăţământ pentru a învăţa în altă parte, considerând că aceasta reprezintă a doua casă a lor.

“Aici e casă noastră, nu vrem să plecăm de aici. Este o mare prostie”, a spus o elevă. 

Părintele unui elev era nemulţumit de faptul că cei mai mulţi elevi de la această unitate sunt din cartier şi nu este de acord ca aceştia să meargă să inveţe într-un sediu în altă parte a municipiului.

“Cei care vin să înveţe la Liceul Militar vor avea un regim militară, asta înseamnă cu cazare, cu masă. Ei vor sta cazaţi în această locaţie, iar cei 600 de elevi de aici vor face naveta în partea cealaltă a oraşului, că marea majoritate sunt de aici din zonă. Aşa şi-au ales liceul, să fie mai aproape de casă, să nu aibă navetă. Ei vor face navetă, cei care vin stau în cămin”, a afirmat tatăl unui elev.

Profesoara Mirela Dedu a spus jurnaliştilor, printre lacrimi, că este de 22 de ani la această unitate de învăţământ şi nu i se pare normal să fie daţi afară.

“Sunt de 22 de ani în acest liceu şi nu mi se pare corect ca să ne dea afară ca pe ultimii oameni, şi ei au dreptul la educaţie. Tot ce este făcut în acest liceu este făcut cu efortul părinţilor, cu efortul nostru, ca totul să fie la un nivel de calitate şi cred că ei au ultimul cuvânt de spus. Noi pentru ei ne luptăm şi mai puţin pentru noi. Sper din tot sufletul să rezolvăm ceva pe această cale şi să ne întrebe şi pe noi, pe elevi, pe părinţi pe cadrele didactice ce vrem, nu să ne pună în faţa unui împlinit pentru că noi nu am ştiut nimic până la sfârşitul săptămânii trecute”, a afirmat profesoara.

Protestul a durat aproximativ 20 de minute, cât a ţinut pauza mare, după care elevii şi cadrele didactice s-au întors la ore.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Petrică Miu, a declarat corespondentului News.ro, că se fac demersuri pentru reînfiinţarea Liceului de Marină Militară la Constanţa din anul şcolar 2018/2019, dar că nu există o decizie luată în acest sens, iar pentru sediul acestuia sunt luate în calcul mai multe variante.

“Nu există niciun fel de decizie şi hotărâre. Demersurile privitoare la reînfiinţarea Liceului de Marină sunt făcute de anul trecut, sunt de acord cu ele. Au fost mai multe discuţii legate de locaţie, iar una din variante este Colegiul Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza. Acolo sunt oferite condiţii mai bune pe partea de infrastructură pentru ceea ce înseamnă un liceu militar, există internat, cantină, sală de sport, au o bază mai mare pentru că atunci când  a fost înfiinţat acest liceu aici învăţau peste o mi de elevi”, a afirmat Petrică Miu.

El spune că nu se pune problema desfiinţării Colegiul Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza, acesta urmând să-şi continue activitatea într-un alt sediu în cazul în care aici se va decide să fie înfiinţat Liceul Militar de Marină. Şeful IŞJ Constanţa spune că vor exista discuţii cu toate părţile implicate înainte de luarea unei decizii.

Liceul Militar de Marină din Constanţa a fost desfiinţat în urmă cu 20 de ani.

Statul Major al Forţelor Navale a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că la sfârşitul anului trecut a început un dialog cu Primăria Municipiului Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa  pentru a fi identificate posibilele locuri în care ar putea să funcţioneze viitorul colegiu militar, fiind luate în calcul facilităţile de cazare, de hrănire şi infrastructura de învăţământ.

“În urma răspunsului pozitiv din partea celor două instituţii, la sfârşitul săptămânii trecute, o comisie mixtă a M.Ap.N., ISJ şi Primăriei Constanţa a efectuat o vizită la Colegiul Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza din Constanţa. Vizita a avut doar caracter de documentare cu privire la spaţiile şi infrastructura didactică a instituţiei de învăţământ, nefiind luată nicio decizie, iar procesul de analiză în vederea identificării unor spaţii adecvate reînfiinţării colegiului militar va continua”, se arată în comunicatul Statului Major al Forţelor Navale . 

Sursa citată menţionează că spaţiile fostului liceul militar de marină au fost transformate în cei 20 de ani de la desfiinţare, în fostul sediu al liceului funcţionând acum mai multe structuri ale Marinei Militare - Direcţia Hidrografică, Centrul de instruire, simulare şi evaluare al Forţelor Navale, Comandamentul Flotei (temporar) şi Baza Logistică Navală şi din acest motiv este imposibilă folosirea fostei infrastructuri pentru funcţionarea liceului militar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.