Câteva sute de salariaţi ai companiei austriece HS Timber Production, care a anunţat reducerea activităţii în zona de nord a Moldovei, au ieşit în stradă, pentru a cere ca fabrica de prelucrare a lemnului din Siret să nu fie închisă. Compania a anunţat că aproximativ 600 de salariaţi vor fi afectaţi după ce o parte din operaţiunile fabricii din Rădăuţi şi întreaga activitate din cadrul fabricii de panouri din lemn masiv din Siret vor fi întrerupte începând cu 30 martie „din cauza condiţiilor generale dificile de pe piaţa lemnului”, invocând de asemenea „întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum şi birocraţia laborioasă în materie de importuri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sute de salariaţi ai HS Timber Production au mărşăluit, joi după amiază, în semn de protest faţă de decizia de închidere a fabricii de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuţi, deţinută de compania austriacă. 
Muncitorii s-au încolonat în faţa sediului fabricii şi au plecat în marş, flancaţi de jandarmi. Protestatarii au afişat pancarte pe care scria: „Nu închideţi fabrica!” „Industria lemnului nu e crimă!”, „De ce nu ne lăsaţi să trăim?”, „Vrem să muncim în Siret”, „Salvatorii pădurilor, groparii fabricilor” şi au scandat „Vrem să muncim!”, „Nu închideţi fabrica”, „Suntem lemnari, nu căpşunari”, „Mafia lemnului nu se elimină închizând fabrici!” şi  „Vrem o Moldovă dezvoltată, nu o Moldovă săracă”, cerând dezvoltarea drumurilor în zonă.
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu (PNL), a declarat că firma HS Timber Production a achitat, anul trecut, aproximativ un sfert din totalul impozitelor şi taxelor încasate de administraţia locală de la agenţii economici din Siret. 
Acesta anunţă, într-o postare pe Facebook, că AJOFM va organiza, la sediul fabricii, un târg al locurilor de muncă în 9 şi 10 februarie,, iar conform datelor primite de la conducerea AJOFM Suceava, în prezent sunt disponibile 900 de locuri de muncă. 
„Durerea disponibilizărilor de la HS Timber a fost expusă fără vuvuzele şi scandal. Doamne ajută ca doleanţele unor oameni de mare bun simţ, care au manifestat pentru păstrarea locurilor de muncă să fie rezolvate. Autorităţile locale şi judeţene se implică permanent pentru găsirea unor soluţii. Un prim pas va fi săptămâna viitoare, când, la sediul fabricii, timp de două zile, AJOFM Suceava va organiza un târg al locurilor de muncă”, a scris edilul, joi după amiază, pe reţeaua socială.
HS Timber Productions a anunţat în 18 ianuarie, restructurarea operaţiunilor din judeţul Suceava, începând 31 martie. 
„În fabrica din Rădăuţi, o parte dintre operaţiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producţia de stâlpi şi grinzi din Rădăuţi va rămâne în funcţiune. Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuţi, va fi închisă în totalitate. Capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri. Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil şi măsurile restrictive de pe piaţa lemnului. Achiziţia de lemn rotund pe piaţa din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina şi Rusia nu mai sunt disponibile pentru achiziţiile de materie primă, din cauza interdicţiilor de export în vigoare în aceste ţări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum şi birocraţia laborioasă în materie de importuri, fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. Mai mult decât atât, producţia de energie verde şi vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă. Investiţiile importante necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condiţiile actuale de piaţă”, au anunţat oficialii companiei.
Aproximativ 600 de angajaţi din judeţul Suceava vor fi afectaţi de restructurare. 
În România, HS Timber Productions îşi continuă activitatea cu două fabrici de cherestea şi o fabrică de panel în care muncesc în total aproximativ 2.400 de angajaţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.