Activitatea în Primăria Focşani este blocată, luni dimineaţă, din cauza unui protest spontan al salariaţilor. Funcţionarii au ieşit în faţa instituţiei revoltaţi că nu şi-au primit salariile, plăţile neputând fi efectuate, conform primarului Cristi Misăilă, ca urmare a invalidării bugetului municipiului de către Ministerul de Finanţe. Ministerul Finanţelor Publice a transmis precizări cu referire la bugetul municipiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”În data de 07.06.2021, Municipiul Focşani a depus la Trezoreria operativă Focşani  cereri pentru deschiderea de credite bugetare cu drept de utilizare începând cu luna iunie 2021, însoţite de următoarele dispoziţii bugetare privind repartizarea creditelor bugetare :

  • Dispoziţia bugetară nr. 327 din data de 02.06.2021 la capitolul 51.02 "Autorităţi publice şi acţiuni externe", în suma de 1.205.000 lei, din care:

- titlul 10  "Cheltuieli de personal" – în sumă de 1.200.000 lei

- titlul 59 "Alte cheltuieli" – în suma de 5.000 lei

  • Dispoziţia bugetară nr. 330 din data de 02.06.2021 la capitolul 61.02 "Ordine publică şi siguranţă naţională", titlul 10  "Cheltuieli de personal", în sumă de 11.210 lei”, a transmis, luni, MInisterul Finanţelor. 
  •  

Instituţia a precizat că ”dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare menţionate mai sus au fost înregistrate de Trezoreria operativă Focşani în data de 08.06.2021”. 


”Prezicăm ca până astăzi, 14.06.2021, Municipiul Focşani nu a depus la Trezoreria operativă Focşani documentele de plată prin care să dispună plăţi în limita creditelor bugetare deschise şi repartizate din bugetul propriu. În ceea ce priveşte Ministerul de Finanţe, la prezentul moment nu există alte impedimente de ordin tehnic în ceea ce priveşte decontarea documentelor de plată ce se depun de această instituţie publică în scopul efectuării de plăţi în limita creditelor bugetare deschise şi repartizate potrivit celor menţionate mai sus”, a mai transmis MInisterul Finanţelor Publice. 
 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Întârzierea plăţii salariilor este de aproximativ o săptămână, primarul Cristi Misăilă susţinând că nu poate semna documentele din cauza blocajului în care se află bugetul municipiului. Ca urmare a acestei situaţii, angajaţii Primăriei Focşani cer abrogarea Hotărârii Consiliului Local Focşani din data de 10 mai prin care s-a votat bugetul local, cu amendamentele coaliţiei majoritare PNL-USR-PLUS, situaţie care a dus la invalidare, ulterior,de către Ministerul de Finanţe.

 "Modul în care a fost aprobat bugetul Municipiului Focşani nu doar că a încălcat legea, dar pune în pericol interesele legitime, drepturile şi obligaţii atât ale instituţiilor publice de interes local, cât şi ale personalului din cadrul aparatului de specialitate, motiv pentru care am decis, ca sindicat al personalului din cadrul Primăriei municipiului Focşani, să întreprindem demersuri procedurale necesare, administrative şi judiciare, pentru a solicita într-o primă etapă revocarea, iar dacă solicitarea de revocare cuprinsă în prezenta cerere va fi respinsă, suspendarea executării şi anularea Hotărârii Consiliului local nr. 101 din 10 mai 2021, respectiv anularea acesteia.", se menţionează într-un comunicat al Sindicatului Sintax 2010.

Din cauza protestului de luni dimineaţă, activitatea în Primăria Focşani este blocată.

Bugetul local al municipiului Focşani, cu amendamentele propuse de PNL-USR, a fost declarat invalid de Ministerul de Finanţe. Invalidarea a venit după ce, în şedinţa în care a fost adoptat proiectul de buget pentru 2021, majoritatea din Consiliul Local a votat mai multe amendamente prin care s-au tăiat cheltuieli de funcţionare de la Primărie şi de la instituţiile subordonate

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.