Proprietarul a două clădiri istorice din municipiul Constanţa, un om de afaceri, a fost amendat de poliţişti cu 13.000 de lei pentru că nu a respectat prevederile legii privind protejarea monumentelor istorice, cele două imobile având aproape 120 de ani vechime.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unei informări a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa, pe data de 16 martie, poliţiştii de la Serviciul Investigaţii Criminale al IPJ au sancţionat contravenţional două societăţi comerciale pentru încălcarea obligaţiilor proprietarului privind două clădiri istorice din municipiul Constanţa, cu suma de 7.000 de lei, respectiv 6.000 de lei.

Sancţiunile au fost aplicate conform articolului 55, alin.1, lit. b şi alin.2 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Astfel, articolul 55, alin.1 precizează că reprezintă contravenţii la regimul de protejarea a monumentelor istorice încălcarea de către proprietar sau de către titularul de dreptul de administrare a unui monument istoric a obligaţiilor prevăzute la articolul 36 din aceeaşi lege. Acesta prevede mai multe obligaţii, printre care întreţinerea, folosirea şi exploatarea imobilului respectiv numai cu respectarea prevederilor acestei legi şi a obligaţiei privind folosinţa monumentului istoric, asigurarea pazei, integrităţii şi protecţiei monumentelor istorice, luarea de măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare şi reparaţii.

Cele două clădiri sunt Casa cu Lei şi Casa Manicatide care sunt deţinute de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

Casa cu Lei a fost ridicată între 1895 şi 1898 şi a aparţinut unui negustor armean. După 1920, clădirea a devenit sediu de bancă, iar după 1950 a fost naţionalizată.  În anii ’70 în Casa cu Lei a funcţionat un restaurant celebru, clădirea păstrându-şi această destinaţie până la începutul anilor ’90.  

Casa Manicatide a fost construită în 1899, având subsol, parter şi etaj, fiind locuită de Take Manicatide un om de afaceri grec.

Cele două clădiri istorice se află în zona veche a Constanţei, în apropiere de Biserica Catolică şi de Moscheea Carol I.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.