Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 8/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare. intervenţiile legislative ale proiectului vizează aspecte esenţiale referitoare la ocuparea posturilor de execuţie şi de conducere de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prin examen sau concurs. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pot dobândi calitatea de poliţist de penitenciare persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: a) au cetăţenia română şi domiciliul în România; b) cunosc limba română; c) îndeplinesc condiţiile de studii şi vechime prevăzute de lege; d) au 18 ani împliniţi, capacitate deplină de exerciţiu şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei; e) nu au antecedente penale sau nu sunt în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni; f)îndeplinesc condiţiile specifice postului; g) nu le-au încetat raporturile de serviciu dintr-o funcţie publică, din motive disciplinare, în ultimii 5 ani;”, conform iniţiativei legislative.

Aceştia trebuie să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare.

„În aprecierea acestei condiţii se va avea în vedere ca prin întregul său comportament persoana să se arate demnă de respectul şi încrederea impuse de profesia de poliţist de penitenciare. Procedura de desfăşurare a verificărilor specifice şi criteriile de apreciere a comportamentului se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei;”, mai indică proiectul de lege.

O altă condiţie e ca aceştia să nu fi fost „agenţi sau colaboratori ai organelor de securitate ca poliţie politică şi nici nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii”.

Conform sursei citate, poliţiştii de penitenciare pot fi avansaţi în gradul profesional următor, în mod excepţional, pentru merite deosebite legate de înlăturarea/prevenirea efectelor în caz de calamităţi, pandemii, catastrofe, revolte sau alte evenimente negative de amploare, fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.