De Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, deputatele USR Oana Cambera şi Oana Ţoiu au depus o propunere legislativă care vizează includerea victimelor violenţei domestice în categoria beneficiarilor de locuinţe sociale şi posibilitatea de acordare a locuinţelor de necesitate. Statisticile sumbre din România arată că se impune suplimentarea măsurilor de protecţie şi sprijin pentru victimele violenţei domestice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pandemia COVID-19 a determinat o creştere a numărului de cazuri de violenţă domestică, acutizându-se nevoia de a găsi soluţii suplimentare urgente, pe termen scurt, dar şi pe termen lung, pentru oferirea unui spaţiu în care victimele să se retragă şi, ulterior, să îşi refacă viaţa. Comisia Europeană atrage atenţia asupra acestui fenomen şi recomandă statelor membre să ofere soluţii alternative pentru adăposturi.

„La momentul la care a fost instituită starea de urgenţă, în martie 2020, victimele violenţei domestice au fost închise în casă alături de abuzatori, fără a li se oferi nicio soluţie. Nu trebuie să uităm că pentru acestea nu există noţiunea de acasă, ci doar cea de pericol, de frică”, declară deputata USR Oana Cambera, potrivit comunicatului de presă al USR

„Acasă trebuie să fie un loc sigur şi victimele violenţei domestice au nevoie de un acoperiş asupra capului şi de soluţii pe termen mediu, pentru că adesea agresorii revin şi revin violent. Este ireal că în acest moment victimele violenţei domestice nu fac parte din lista de potenţiali beneficiari pentru locuinţele sociale şi de necesitate şi doar arareori unele administraţii locale au decis sa le includă. Reparăm asta şi dăm dreptul victimelor să aplice pentru locuinţe sociale şi locuinţe de necesitate. Avem speranţa că declaraţiile politicienilor pe acest subiect vor fi urmate şi de votul şi susţinerea lor pentru că până acum mai mult victimele însele şi organizaţiile non-guvernamentale au găsit soluţiile care au lipsit de la stat", precizează Oana Ţoiu, preşedinta Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Proiectul USR modifică şi completează Legea locuinţei nr. 114/1996 în sensul introducerii victimelor violenţei domestice în categoria persoanelor care au dreptul să beneficieze de locuinţă de necesitate, respectiv locuinţe sociale.

Posibilitatea de a utiliza locuinţe de necesitate pe perioada ordinului de protecţie va oferi victimelor violenţei domestice un sprijin pentru a face demersurile necesare ieşirii din situaţia de abuz.

Din datele centralizate la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse rezultă că în anul 2019 au fost înregistrate 14.074 de victime ale violenţei domestice, în creştere cu 848 faţă de anul anterior, iar în semestrul I al anului 2020 au fost raportate 2269 de cazuri.

Unul dintre motivele pentru care persoanele vulnerabile aflate în situaţii de violenţă domestică ezită să raporteze abuzurile este şi faptul că nu au o altă locuinţă unde se pot muta pentru a-şi reface viaţa. Astfel găsirea unor soluţii de lungă durată este imperativă pentru punerea la dispoziţie a unui spaţiu în care victimele să poată să-şi continue viaţa şi să îşi re(dobândească) independenţa prin integrare/reintegrare socio-profesională.

Numărul victimelor este foarte mare (peste 40.000 cazuri în fiecare an), centrele existente nu au capacitatea de a acoperi cererea, estimându-se raportat la cifre faptul că România se află la aproximativ o jumătate din numărul necesar de adăposturi.

„Este necesar să căutăm soluţii suplimentare alternative pentru cazarea pe termen scurt şi lung a victimelor, iar administraţiile locale trebuie să rămână apropiate de cetăţeni şi inechităţile sociale. Administraţiile ce deţin locuinţe în fondul locativ pot să vină, astfel, firesc în sprijinul victimelor pentru a le facilita reintegrarea în viaţa societăţii”, mai spune Oana Cambera.

În perioada următoare vor avea loc dezbateri publice, întâlniri cu organizaţii non-guvernamentale de specialitate, instituţii abilitate, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi alţi actori interesaţi pentru a identifica şi alte direcţii de acţiune în susţinerea persoanelor care se află într-un moment dificil al vieţii şi sprijinirea acestora pentru a fi reintegrate social, mai arată sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.