Ministerul Muncii anunţă că un proiect de ordin de ministru privind revizuirea standardelor minime de calitate în domeniul serviciilor sociale, supus dezbaterii publice, prevede obligaţia centrelor rezidenţiale de a lua măsuri ca beneficiarii să aibă acces permanent la hrană. O altă prevedere se referă la majorarea sumelor de bani şi oferirea lor în mod direct copiilor instituţionalizaţi pentru a-şi cumpăra ce îmbrăcăminte vor, fiind prevăzute şi organizarea de petreceri la zilele de naştere ale acestora şi obligaţia furnizorilor de servicii sociale de a le asigura acestor copii minim un control stomatologic anual.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru de revizuire a standardelor minime de calitate în domeniul serviciilor sociale, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de minister.

Standardele, care nu au mai fost revizuite din anul 2015 şi sunt prevăzute în Programul de Guvernare 2018-2020, se adresează tuturor categoriilor de persoane aflate în dificultate (copii, bătrâni, persoane cu handicap), dar, în mod special, minorilor.

"Printre măsurile nou introduse se numără obligaţia centrelor rezidenţiale de a lua măsuri astfel încât beneficiarii să aibă acces permanent la hrană, care să fie disponibilă şi în perioadele dintre mesele obligatorii de peste zi. Concret, în fiecare centru vor trebui să existe frigidere care să conţină fructe şi legume proaspete, alimente neprocesate şi desert, la care beneficiarii să aibă acces oricând şi dacă doresc. În ceea ce priveşte situaţia copiilor care frecventează grădiniţa sau şcoala se va pune la dispoziţia acestora o gustare consistentă, între micul dejun şi prânz, pregătită sub formă de pachet. Beneficiarii vor primi o alimentaţie suficientă, adecvată, corespunzătoare vârstei, stării de sănătate, nevoilor şi preferinţelor şi vor fi implicaţi în procesul de alegere a alimentelor şi cel de preparare a hranei", arată sursa citată.

Potrivit Ministerului Muncii, o altă noutate o reprezintă majorarea sumelor de bani alocate copiilor instituţionalizaţi pentru achiziţionarea de îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte nevoi personale, care vor fi acordate direct beneficiarilor, astfel încât aceştia, sub îndrumarea persoanei de referinţă din cadrul centrului, să îşi poată achiziţiona ce produse doresc.

"Astfel, nu vor mai fi achiziţionate centralizat bunuri, la nivel de DGASPC, ci se vor atribui sume de bani fiecărui copil, pentru a evita eventuala discriminare a acestora în societate, pe motiv că poartă haine identice şi de aceleaşi culori. Copiii trebuie să deţină obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte curate, decente şi neuzate; ţinute variate, colorate şi vesele, adaptate vârstei şi potrivite pentru fiecare anotimp al anului. Sunt interzise orice fel de practici de «uniformizare» a copiilor, prin cumpărarea de produse identice pentru toţi copiii din centru sau dintr-o grupă/modul", afirmă reprezentanţii Ministerului Muncii.

Conform aceleiaşi surse, proiectul de ordin mai prevede organizarea de petreceri la zilele de naştere ale copiilor instituţionalizaţi, dreptul acestora de a primi cadouri, dar şi al celorlalţi copii de a participa la aceste evenimente. Totodată, documentul precizează că vor trebui organizate excursii trimestrial şi o tabără anual, dar şi activităţi de socializare, sportive, culturale, educaţionale, de recreere.

"La capitolul Sănătate, în fiecare centru se vor asigura condiţiile necesare pentru protejarea sănătăţii copiilor, promovarea unui stil de viaţă sănătos şi asigurarea accesului la serviciile medicale necesare, astfel încât copiii să trăiască şi să se dezvolte într-un mediu de viaţă care să le protejeze sănătatea fizică, psihică şi emoţională şi să le asigure accesul la toată gama de servicii medicale, în concordanţă cu nevoile fiecăruia", mai spun reprezentanţii MMJS.

De asemenea, în proiect se arată că furnizorii de servicii sociale vor avea obligaţia de a asigura prezentarea fiecărui copil la un consult stomatologic cel puţin o dată pe an.

În ceea ce priveşte Învăţământul, în fiecare centru se va asigura respectarea dreptului copilului la educaţie şi se va facilita accesul acestuia la toate nivelurile de învăţământ şi instituţiile de învăţământ prevăzute de lege, precum şi la programe de orientare vocaţională şi de formare profesională. 

"Astfel, copilul trebuie să beneficieze de toate condiţiile necesare pentru a urma învăţământul general obligatoriu şi, în funcţie de gradul de dezvoltare şi de maturitate, dorinţele şi aspiraţiile fiecăruia, de a avea acces la alte categorii sau nivele de învăţământ (învăţământ secundar şi terţiar, învăţământ special şi special integrat, învăţământ tehnic şi profesional). Fiecare centru se va asigura că niciun beneficiar nu prezintă abandon şcolar, iar cel puţin 90% din beneficiarii centrului nu prezintă corigenţă/repetenţie la sfârşitul unui an şcolar", mai arată sursa citată.

Standardele minime de calitate reprezintă cerinţele minimale privind eficacitatea şi eficienţa activităţilor desfăşurate în raport cu nevoile beneficiarilor, obiectivele asumate, rezultatele aşteptate. Furnizorii de servicii sociale primesc licenţele de funcţionare dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în aceste standarde.

Noile standarde minime de calitate, aprobate prin ordin al ministrului Muncii, vor intra în vigoare după parcurgerea procedurii de transparenţă decizională şi publicarea acestora în Monitorul Oficial al României.

Ministerul Muncii precizează că acestea vor sta la baza revizuirii standardelor minime de cost, în baza cărora se alocă sume de la bugetul de stat pentru finanţarea serviciilor sociale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.