Un proiect în valoare de 23 de milioane de euro, care prevede reabilitarea barajului de la Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud şi a instalaţiilor aferente, a fost lansat, fiind semnat contractul de asistenţă tehnică, anunţă Ministerul Apelor şi Pădurilor. Proiectul vizează atât lucrări de reabilitare, cât şi lucrări noi pentru creşterea siguranţei împotriva inundaţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apelor şi Pădurilor anunţă, printr-un comunicat de presă de vineri, semnarea contractului de asistenţă tehnică pentru proiectul "Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistriţa-Năsăud", o investiţie în valoare de 23.000.000 de euro (fără TVA), finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Proiectul constă în realizarea unor lucrări de punere în siguranţă a construcţiilor, a echipamentelor hidroelectromecanice, a instalaţiilor aferente acumulării şi a barajului Colibiţa, dar totodată prevede amenajarea râului Bistriţa şi a afluenţilor acestuia, în aval de acumularea Colibiţa până la confluenţa cu râul Şieu.

Astfel, se vor pune în siguranţă lucrările afectate de viituri şi de uzură, dar se vor realiza şi lucrări noi, pentru a creşte capacitatea de apărare împotriva inundaţiilor, în condiţiile schimbărilor climatice, pentru 12 localităţi cu aproximativ 114.000 de locuitori, ceea ce reprezintă 36% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud, arată reprezentanţii ministerului.

Contractul de asistenţă tehnică prevede elaborarea Aplicaţiei de Finanţare şi a tuturor documentaţiilor suport (inclusiv a Studiului de Fezabilitate), a proiectului de autorizare a lucrărilor (PAC), a Proiectului Tehnic (PT+DE+POE), a documentaţiei privind asigurarea terenurilor şi înscrierea investiţiei în Cartea Funciară, prin pregătirea documentaţiilor privind atribuirea contractelor pentru proiectul de investiţie şi suport în derularea procedurilor, precum şi acordarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor.

Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), AXA 5, Obiectiv Specific 5.1 - Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră Ministerul Apelor şi Pădurilor derulează investiţii care, până în prezent, însumează peste un miliard de euro.

Proiectul este implementat de Administraţia Naţională "Apele Române" -Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.