Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a semnat, joi, contractul de achiziţie publică de servicii de proiectare pentru construirea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii, actualul spital de Pneumoftiziologie din Iaşi fiind într-o avansată stare de degradare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Construirea noului spital din Iaşi necesită investiţii de peste 100 de milioane de euro, iar şefii judeţului susţin că proiectul va fi realizat prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2027, instrumentul de finanţare «Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă»". 
 
Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Iaşi, câştigătorul licitaţiei pentru achiziţia serviciilor de proiectare este asocierea a două firme din Baia Mare şi Târgu Mureş. 
 
"Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii este un proiect esenţial pentru Iaşi, pe care Consiliul Judeţean s-a angajat să îl transforme în realitate. În viitorul spital vor funcţiona atât secţiile actuale, cât şi structuri noi, prin care vom răspunde nevoilor de îngrijiri medicale ale comunităţii ieşene, dar şi din celelalte judeţe ale Moldovei. Pandemia a accentuat nevoia unei astfel de unităţi medicale pentru că Spitalul de Pneumoftiziologie se află într-o stare accentuată de degradare şi face cu greu faţă numărului mare de pacienţi. Vreau să le mulţumesc cadrelor medicale pentru bătălia pe care o duc în fiecare zi pentru salvarea bolnavilor, compensând prin efortul lor condiţiile precare", a declarat joi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe. 
 
La rândul său, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Radu Crişan-Dabija a afirmat că specialitatea de Pneumologie este una cu atât de multe legături interdisciplinare încât nu mai poate funcţiona într-o clădire în care nu se poate asigura un flux normal epidemiologic. 
 
"Tocmai de aceea avem nevoie de o clădire nouă. Sperăm să avem cât de curând prima cupă de excavator pentru construirea acestei noi unităţi medicale de care nu doar Iaşul are nevoie, ci întreaga regiune de Nord Est, a precizat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Radu Crişan-Dabija. 
 
Valoarea contractului semnat joi se ridică la 1.993.251,85 lei fără TVA, iar serviciile trebuie finalizate în patru luni. 
 
În prezent, Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi dispune de 347 de paturi, în şase secţii. Spitalul deserveşte întreaga Regiune de Nord-Est, iar clădirile prezintă un grad ridicat de uzură, astfel că noul spital urmează să fie construit pe un alt amplasament în zona Bucium din municipiul Iaşi. 
 
Viitoarea clădire va avea amprenta la sol de 8.000 mp, suprafaţa desfăşurată fiind de aproximativ 26.000 mp. Noul spital va avea o capacitate de 370 de paturi, la care se adaugă alte 30 la secţia de îngrijiri paliative pneumologice. 
 
Reprezentanţii CJ susţin că Spitalul de Boli Respiratorii va avea un centru de diagnostic al bolilor rare şi un compartiment de pneumologie oncologică, ambele fiind o premieră pentru România, un bloc operator cu trei săli de operaţie, dar şi un compartiment de diagnostic în tabacologie şi studierea efectelor noxelor respiratorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.