Ministerul Sănătăţii lansează Programul de Acţiuni Prioritare (AP-AVC-REAB), prin care va aloca finanţare directă pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale acute, în secţiile de neurologie. Programul este în transparenţă decizională şi va intra în vigoare, prin ordin de ministru, în perioada următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AP-AVC-REAB este un program complex de neuroreabilitare care ajută pacienţii să-şi recâştige funcţionalitatea şi să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii după un AVC, arată Ministerul Sănătăţii.

”În lume sunt milioane de cazuri de AVC. România are încă o incidenţă foarte mare a pacienţilor care au suferit, la un moment dat o formă de accident vascular cerebral. Supravieţuitorii trec prin momente cumplite, iar drumul către recuperare este foarte dificil”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

”Ministerul vine să oferă sprijin exact acestei categorii de pacienţi, prin intermediul unei finanţări directe către spitale. Vorbim despre recuperare dar şi despre prevenţia afecţiunilor care pot îngreuna sau chiar inversa acest procesul de recuperare la pacienţi. Neuroreabilitarea şi prevenirea trombozelor se află printre priorităţile noastre”, a subliniat acesta.

Activităţile vizează aspecte motorii, cognitive, emoţionale şi de comunicare, precum şi prevenirea complicaţiilor acute şi se  vor derula în secţiile de neurologie.

Tipuri de neuroabilitare cuprinse în program:

  • Neuroreabilitarea timpurie a deficitelor motorii (membre, mers, echilibru, coordonare, evitarea căderilor)
  • Neuroreabilitarea cognitivă şi emoţională timpurie
  • Neuroreabilitarea afaziei şi a tulburărilor de comunicare, vedere
  • Tratamentul simptomelor (dureri, subluxaţii, spasticitate, tulburări sfincteriene)
  • Prevenirea complicatiilor acute

În urmă cu aproximativ 20 de ani, statisticile au arătat că doar 30% dintre supravieţuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, prima problemă indicată fiind lipsa infrastructurii şi a fondurilor.

Ordinul ministrului sănătăţii privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale acute în secţiile de neurologie (AP-AVC-REAB) a fost postat pe site-ul MS pentru transparenta decizională şi poate fi consultat aici.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.