Importanţa educaţiei financiare, pusă pe agenda publică în ultima perioadă, rezidă în faptul că astfel cetăţenii au competenţele necesare de a-şi administra propriile resurse şi a le valorifica, dar şi în faptul că înţeleg mai bine alocările buegtare în economie şi pot lua şi decizii informate la vot, având aşteptări corecte de la guvernanţi, a transmis, la Maratonul de Educaţie Financiară de la Profit News TV, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja. Acesta a arătat că, deşi românii au acces larg al internet şi legislaţia stimulează investiţiile la bursă, doar o treime dintre români au competenţe digitale pe bază, iar mulţi nu s-au ”împrietenit cu bursa”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem pe locul 27 din 27 (în UE - n.red.) la competenţe digitale de bază, asta înseamnă că practic o treime dintre români, mai puţin de o treime, au competenţe digitale pe bază, deşi peste 80% au acces şi utilizează în mod constant, în mod frecvent internetul. Este o problemă de competitivitate şi este o problemă de libertate, pentru că nu mai cine este educat poate fi cu adevărat liber din punctul meu de vedere”, a arătat ministrul Burduja.

Acesta a subliniat că aducerea în prim plan a educaţiei financiare pe genda publică este un lucru excepţional pentru că de educaţie financiară o să fie nevoie din ce în ce mai mult.

”În primul rând vorbim despre bucătăria noastră proprie, modul în care ne administrăm resursele noastre, modul în care înmulţim ceea ce reuşim să punem deoparte. Aici anul trecut am adoptat o lege - a fost iniţiativa mea parlamentară -pentru stimularea investiţiilor bursier eşi am redus impozitele de la 10% la 1%, respectiv 2%, în funcţie de perioada deţinerii, dar degeaba facem lucrul ăsta dacă românii nu se împrietnesc efectiv cu bursa şi nu apelează la bursă ca un instrument de a-şi înmulţii economiile, pe care să-l poată compara într-un mod informat cu opţiunea de a-şi ţine banii sub saltea, cu opţiunea de a-şi plasa banii într-un depozit bancar şi aşa mai departe”, a arătat ministrul Digitalizării, care a adăugat că noile tehnologii permite investiţii din cele mai diverse. 

Potrivit lui Sebastian Burduja, educaţia financiară permite cetăţenilor să înţeleagă şi elemente de bază legate de alocările bugetare, politicile guvernamentele şi, în consecinţă, îi ajută să ia şi decizii informate la urna de vot.

”Al doilea palier unde educaţia financiară este esenţială, dincolo de libertatea mea de a înţelege şi a administra propriile resurse, este modul în care funcţionează economia unei ţări. Atunci când ai cetăţeni mai informaţi, mai educaţi din punct de vedere financiar, atunci alocarea resurselor într-o economie este mai bună, ceea ce înseamnă de fapt o creştere economică mai mare, asta pe deoparte. Pe de altă parte ai cetăţeni mai informaţi care au aşteptări corecte de la guvernul lor. Într-o eră a populismului, în care ni se promite orice, că ne cresc şi pensiile şi salariile şi statul ne dă oricât, fără limită, este foarte important ca cetăţenii să ştie cum funcţionează bugetul unei ţări, nu trebuie să fie doctori în macroeconomie, dar să ştie lucruri de bază pentru a putea lua inclusiv la vot deciziile informate şi pentru a putea susţine politicile responsabile”, a mai arătat ministrul Burduja. 

Evenimentul este susţinut de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Banca Transilvania, Bursa de Valori Bucureşti, Cornerstone Communications, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB), Depozitarul Central, Garanti BBVA, SIF Muntenia, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Revolut, XTB.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.