România a făcut paşi importanţi în ultimii ani în dezvoltarea sistemului de sănătate, investiţii importante fiind realizate în infrastructura de sănătate în pofida limitărilor bugetare, dar sistemul are în în continuare probleme, precum accesul limitat la servicii medicale, mai ales în mediul rural, infecţiile nosocomiale, dar şi lipsa de comunicare cu pacientul şi nevoia de transparenţă şi combatere a ştirilor false din domeniu, a arătat, în deschiderea Profit Health.forum, Conf. Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România a făcut paşi importanţi în ultimii ani în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului de sănătate, în ciuda limitărilor bugetare, elementele pozitive fiind investiţiile în infrastructura de sănătate, în echipamente, în digitalizare şi telemedicină, mai ales pe perioada pandemiei, sau recent prin elaborarea unui plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului. 

”Dar în ciuda eforturilor întreprinse, trebuie să recunoaştem că există încă bariere, exista încă nenumărate obstacole în sistemul de sănătate şi este important să recunoaştem aceste probleme şi să ne străduim să le rezolvăm. În primul rând accesul la servicii medicale rămâne limitat, iar aici mă refer în special la zonele rurale şi aflate la distanţă de centrele mari, unde pacienţii se confruntă cu per lungi de aşteptare pentru a primi servicii medicale, pentru consultaţie, pentru tratamente. În plus există o lipsă acută de personal medical în aceste zone fie că este vorba de medici, fie de asistente, ceea ce face dificilă furnizarea de servicii medicale”, a spus consilierul prezidenţial. 

În ceea ce priveşte siguranţa pacienţilor, sistemul nostru de sănătate încă se confruntă cu probleme grave precum infecţiile nosocomiale, care trebuie recunoscute şi abordate,  erori medicale şi multe alte elemente cu consecinţe tragice. 

”De asemenea, barierele de comunicare şi culturale creează o problemă majoră în sistemul nostru de sănătate pentru că în multe cazuri vorbim de neîncredere. Pacienţii nu înţeleg diagnosticul şi tratamentul fie pentru că există un deficit de comunicare din partea corpului medical, fie pentru că există o lipsă de educaţie pentru sănătate din partea populaţiei, care vor trebui rezolvate pe viitor”, a afirmat consilierul prezidenţial. 

Loreta Păun s-a referit şi la importanţa încrederii în sistemul de sănătate şi a transparenţei acestuia. 

”Este important să avem un sistem de sănătate transparent din perspectiva oferirii de informaţii şi a comunicării. Comunicarea trebui făcută la nivel de populaţie de specialişti, Informaţiile trebuie să fie clare, pe înţelesul tuturor, bazate pe surse ştiinţifice validate tocmai pentru a evita fake news-ul şi reacţii ciudate din partea diferitelor persoane care poate că nu întotdeauna sunt binevoitoare în relaţia cu sistemul de sănătate  De asemenea, pacienţii trebuie să aibă acces la informaţiile medicale care îi privesc, la dosarul lor de sănătate, trebuie să participe la luarea decizilor medicale - aşa se întâmplă peste tot în lume şi aşa trebuie să se întâmple şi în România.  În egală măsură autorităţile şi instituţiile medicale trebuie să acţioneze cu responsabilitate tocmai pentru că pacienţii trebuie să aibă încredere că sistemele de reglementare funcţionează şi funcţionează corect şi transparent”. a subliniat consilierul prezidenţial, Conf. Dr., Diana Loreta Păun.


Conferinţa este organizată cu sprijinul ARPIM, Banca Transilvania, Stada şi BRD, fiind transmisă în direct şi la PROFIT NEWS TV şi MEDIKA TV 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.