Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) îşi exprimă dezamăgirea faţă de proiectul de Hotărâre de Guvern privind metodologia de calcul al preţurilor medicamentelor, lansat în consultare publică şi solicită Ministerului Sănătăţii organizarea unei dezbateri ample cu toate părţile implicate, avertizând că există riscul ca mii de produse farmaceutice esenţiale cu preţuri accesibile să continuă să dispară în mod accelerat de pe piaţă în perioada imediat următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noul proiect este doar o revizuire a vechiului ordin de preţuri şi nu ameliorează situaţia gravă în care se află medicamentele generice, care rămân discriminate prin aplicarea aceleiaşi duble referenţieri, la cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă şi la 65 la sută din preţul medicamentului inovativ", susţin reprezentanţii APMGR.

Ei mai arată că schimbarea metodologiei de calcul doar pentru un număr limitat de medicamente, cele aflate pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca medicamente esenţiale, nu poate avea un impact benefic atât timp cât acestea vor continua să fie penalizate de efectele negative ale taxei clawback, aplicată nediferenţiat, atât medicamentelor generice, cât şi celor inovative.

"În aceste condiţii, mii de medicamente generice esenţiale cu preţuri accesibile vor continua să dispară în mod accelerat de pe piaţă în perioada imediat următoare", avertizează APMGR.

Asociaţia consideră că micşorarea în trepte a preţului medicamentelor ieşite de sub brevet nu asigură un mediu concurenţial pentru medicamentele generice, în condiţiile în care reducerea graduală a preţului nu este aplicabilă şi medicamantelor generice.

“În loc de o schimbare de abordare a strategiei medicamentului, noua metodologie nu este decât o cosmetizare a vechii politici, al cărei eşec a fost deja dovedit de dispariţia medicamentelor de pe piaţă. Facem un apel către Ministerul Sănătăţii şi primul-ministru Dacian Cioloş de a organiza o dezbatere reală despre modul în care România vrea să asigure accesul la tratament al pacienţilor", a declarat Laurenţiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

Asociaţia propune ca strategia medicamentului în România să includă pe lângă măsuri administrative legate de preţ şi măsuri fiscale, precum introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a solicitat, joi, ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să facă publică lista medicamentelor pe care le consideră esenţiale, la care a făcut referire în declaraţiile publice şi în proiectul de Hotărâre de Guvern privind modul de calcul şi procedura de avizare a preţurilor medicamentelor.

”Suntem interesaţi, ca reprezentanţi ai pacienţilor cronici, să ştim ce medicamente sunt pe această listă şi cum s-a făcut selecţia, având în vedere că lista cu medicamente considerate esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) numără 407 medicamente. De remarcat că lista OMS are medicamente cu adevărat vitale pentru pacienţii cronici, cum este factorul necesar în hemofilie, medicamentele necesare în tratamentul Hepatitei C sau insulinele necesare pacienţilor cu diabet”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Hotarâre de Guvern, în perioada 1 ianuarie - 29 februarie 2016, au fost înregistrate un număr de 1.175 de notificări de retragere de pe piaţă de medicamente, în timp ce un număr de 159 medicamente nu au alternativă de tratament.

”În cazul pacienţilor care se tratau cu aceste medicamente, aş vrea să îl întreb pe ministrul Sănătăţii ce soluţie a găsit pentru a le oferi o şansă”, a completat Gănescu.

Vlad Voiculescu a declarat, miercuri, că un număr de 56 de medicamente vor fi compensate sută la sută de către CNAS.

"Vom avea grijă de medicamentele esenţiale - acelea despre care OMS spune că ar trebui să se găsească oriunde, din Siberia până în Sahara. Vorbim de medicamente ieftine, generice, medicamente pe care dorim să le avem în România şi credem că acest lucru este esenţial. Pentru medicamentele compensate 100 la sută de către CNAS vom avea un alt regim de preţ. Vorbim despre 56 de medicamente, adică aproximativ 5 la sută din totalul existent în România, pentru care producătorii vor putea creşte preţul cu până la 20 la sută", a adăugat Voiculescu.

Proiectul Hotărârii de Guvern privind aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, nu cuprinde lista celor 56 de medicamente esenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.