Procurorii Parchetului Tribunaluluu Bucureşti au pus sechestru pe o parte din averea medicului Gheorghe Burnei, la o săptămână după ce a fost pus sub acuzare pentru că ar fi luat mită de la părinţii a 15 copii pe care i-a consultat sau operat, potrivit unor surse judiciare. Aproximativ 50 de noi plângeri îl vizează pe Gheorghe Burnei, toate fiind primite de anchetatori după ce au anunţat că se fac cercetări în cazul chirurgului ortoped şi pentru că ar fi făcut experimente pe copii, folosind dispozitive medicale confecţionate artizanal, oase de vită fierte şi filtre de tanc, audierile martorilor fiind continuate vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform declaraţiei de avere depuse în iunie anul acesta, Burnei are un apartament de 51 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat în 1993, şi deţine, împreună cu soţia, un apartament la Mangalia, cumpărat în 1990. El mai are şi o casă de 120 de metri pătraţi, moştenită în 2012. Gheorghe Burnei deţine şi un autoturism Skoda Octavia, fabricat în 2005. El nu are, conform declaraţiei de avere, bani în conturi, credite bancare,  bijuterii sau obiecte de artă.

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” este, din 11 decembrie, în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că, în perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, ar fi luat de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat,  sumele primite fiind între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Dosarul a fost deschis în 28 septembrie, în urma unui denunţ făcut împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti dispunând atunci începerea urmăririi penale pentru fapta de luare de mită. În denunţ se arăta că medicul Gheorghe Burnei, prin intermediul “sorei M.”, i-a solicitat denunţătoarei 4.000 de euro pentru a-i procura şi pentru a-i instala copilului acesteia o tijă metalică.

Înainte de a-l pune sub acuzare, pentru 15 fapte de luare de mită, anchetatorii au strâns declaraţii ale unor martori, acte medicale şi medico-legale, chitanţe şi facturi găsite la percheziţiile făcute în 10 decembrie, dar au şi convorbiri interceptate în cauză.

Din 11 decembrie, când Burnei a fost reţinut de procurori şi ulterior, prin decizia instanţei, plasat în arest la domiciliu, aproximativ 50 de perosane au depus plângeri la adresa medicului, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

În urma acestor plângeri, anchetatorii au făcut, miercuri, noi percheziţii la secţia de Ortopedie a Spitalului „Marie Curie”, de unde au ridicat mii de foi de observaţii, radiografii şi dispozitive medicale care au legătură cu aceste cazuri.

Anchetatorii au luat deja declaraţii de martor de la 26 de persoane, iar vineri continuă audierile.

În urma percheziţiilor care au fost făcute miercuri la Spitalul “Marie Curie”, ofiţerii de la Direcţia Generală Anticorupţie şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei au pus sigiliu pe un depozit, pe cabinetul chirurgului ortoped Gheorghe Burnei şi pe cel al asistentei şefe a secţiei de Ortopedie.

De asemenea, poliţiştii au fotografiat şi au ridicat un panou de la intrarea în secţia de Ortopedie a spitalului, pe care scrie: “Ortopedia pediatrică este ştiinţă, artă şi predicţie. Prof. Dr. Gheorghe Burnei”.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului “Marie Curie”, Denis Stănescu, a declarat că, din verificările făcute până în prezent în arhive, nu au fost găsite sesizări sau plângeri legate de practicile medicului Gheorghe Burnei.

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a început miercuri verificările la Spitalul "Marie Curie”, iar Colegiul Medicilor Bucureşti s-a autosesizat în cazul lui Gheorghe Burnei, dar va începe investigaţia în legătură cu eventuale încălcări ale codului de deontologie medicală după finalizarea anchetei penale.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Burnei îi obliga pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei folosea atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.

"În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii susţin că există suspiciunea rezonabilă ca numărul faptelor de care ar putea fi acuzat Burnei să crească, deoarece acuzaţiile care i se aduc privesc faptele săvârşite în doar o parte din perioada supusă cercetărilor.

Potrivit procurorilor, există indicii că Gheorghe Burnei ar fi săvârşit infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, “stare pe care inculpatul prin acţiunile sale intenţionate a agravat-o”.

“Avem în vedere numeroasele declaraţii ale părinţilor copiilor care au suferit intervenţii chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii cărora starea de sănătate li s-a înrăutăţit considerabil în urma intervenţiilor inculpatului. Au rezultat cazuri în care copii cu activitate fizică anterioară întâlnirii cu Burnei Gheorghe specifică vârstei au involuat până la mobilitate sporadică, dificilă şi chiar până la paralizie. Faptele săvârşite de inculpatul Burnei Gheorghe împotriva interesului copiilor puşi în grija sa de către părinţi sunt cu atât mai grave cu cât este poziţia sa profesională mai ridicată”, au arătat procurorii.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.