Cele mai mari trei federaţii sindicale din învăţământ acuză Ministerul Finanţelor de abuz şi dispreţ faţă de sistemul de educaţie, reclamând că acesta refuză să avizeze memorandumul privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023. Sindicaliştii consideră că, prin această decizie, ”se urmăreşte obţinerea de economii la bugetul de stat, în detrimentul sistemului de învăţământ”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În total dispreţ faţă de prevederile legale în vigoare - respectiv cele ale art. XVII alin. (5) din Legea nr. 296/2023  şi ale art. VII alin. (3) din O.U.G. nr. 115/2023 [ce permit ca, prin memorandum al Guvernului, să se aprobe ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023, respectiv permit ocuparea posturilor care devin vacante/temporar vacante în anul 2024] – proiectul de memorandum iniţiat de Ministerul Educaţiei pentru ocuparea posturilor vacante din educaţie este blocat de Ministerul Finanţelor, până la data la care se transmite situaţia privind posturile care se vacantează, la nivel naţional, în învăţământul preuniversitar şi în cel superior, până în anul 2025”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, marţi, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală ”Alma Mater”. 
 
Cele trei federaţii sindicale cataloghează drept ”abuzivă, dar şi dispreţuitoare faţă de educaţia din România” atitudinea Ministerului Finanţelor de a refuza avizarea memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023.
 
”În condiţiile în care încetarea raporturilor de muncă - prin demisie, deces, pensionare etc - sau suspendarea raporturilor de muncă sunt situaţii care depind, în principal, de voinţa angajatului sau de alte împrejurări care nu pot fi prevăzute, este evident că ne confruntăm cu un abuz al reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, prin care se urmăreşte obţinerea de economii la bugetul de stat, în detrimentul sistemului de învăţământ”, precizează sindicaliştii.
 
Aceştia atrag atenţia asupra faptului că buna desfăşurare a procesului educaţional, atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în învăţământul superior, ”presupune asigurarea resursei umane necesare, în funcţie de nevoi, indiferent de natura postului care s-a vacantat sau se va vacanta”.
 
Ei amintesc că protestele de anul trecut ale angajaţilor din educaţie au fost provocate ”de starea generală de nemulţumire a salariaţilor din învăţământ, desconsideraţi sistematic în ultimii ani”, iar una dintre problemele ridicate atunci a fost lipsa de personal. 
 
Cele trei federaţii sindicale transmit că, în opinia membrilor lor, ”Guvernul României trebuie să aibă ca prioritate buna funcţionare a sistemului educaţional, inclusiv prin asigurarea resursei umane calificate şi suficiente, nu blocarea, prin orice mijloace, a ocupării posturilor din învăţământ”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.