În perioada ianuarie-septembrie a acestui an, acţiunile poliţiştilor Direcţiei Transporturi au contribuit la scăderea cu 57% a numărului infracţiunilor de tâlhărie, cu 37% a numărului infracţiunilor contra vieţii şi cu 35% a numărului faptelor contra integrităţii corporale, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a transmis Poliţia Română. În primele nouă luni, poliţiştii au avut acţiuni pentru ombaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, în sectorul transporturilor feroviare, navale şi aeriene. De asemenea, au fost aplicate peste 4.000 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară, în contextul pandemiei de COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Un alt obiectiv urmărit de poliţiştii de la transporturi a fost protejarea ecosistemului Dunării şi a fondului forestier naţional, prin prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a delictelor silvice. În urma activităţilor desfăşurate, în primele 9 luni ale anului 2020, numărul infracţiunilor contra patrimoniului au scăzut cu aproximativ 20% comparativ cu perioada similară a anului trecut, acest trend fiind înregistrat pe toate categoriile specifice domeniului transporturilor. În contextul sezonului estival, care a generat o creştere însemnată a numărului de pasageri, prezenţa activă a poliţiştilor de la transporturi în staţiile de cale ferată, în trenurile de călători, în porturi şi aeroporturi a determinat o scădere semnificativă a furturilor din bagaje (-47%) şi a furturilor de la călători (-27%)”, arată un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Pentru combaterea infracţionalităţii
Pentru combaterea infracţionalităţii specifice domeniului transporturilor, precum şi pentru administrarea probatoriului în dosarele penale aflate în lucru, Poliţia Transporturi a organizat, în primele 9 luni ale anului 2020, 44 de acţiuni, în vederea efectuării a 361 de percheziţii domiciliare.
Pentru creşterea siguranţei şi securităţii transporturilor navale
Pentru creşterea siguranţei şi securităţii transporturilor navale, structurile de poliţie transporturi navale, în cooperare cu Autoritatea Navală Română şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, au organizat, pe perioada sezonului estival, 195 de acţiuni şi 2.237 de controale, fiind verificate peste 5.000 de persoane şi peste 1.700 de nave.
Au fost constatate 205 infracţiuni şi aplicate 574 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 375.000 de lei.
Pentru prevenirea riscului rutier la trecerile la nivel cu calea ferată
Pentru prevenirea riscului rutier la trecerile la nivel cu calea ferată, poliţiştii de la transporturi au fost angrenaţi, alături de poliţiştii rutieri, în 290 de acţiuni, fiind constatate peste 50 de infracţiuni la regimul circulaţiei. Peste 150 de permise de conducere au fost reţinute şi au fost aplicate peste 4.000 de sancţiuni contravenţionale.
Pentru creşterea gradului de siguranţă a transportului feroviar de marfă şi călători
De asemenea, pentru creşterea gradului de siguranţă a transportului feroviar de marfă şi călători, poliţiştii au participat la 2 acţiuni organizate în plan european, sub egida RAILPOL, fiind verificate, în colaborare cu reprezentanţi ai C.F.R. şi A.G.I.F.E.R., 870 de persoane cu atribuţii în domeniul circulaţiei feroviare, 350 de staţii de cale ferată şi 800 de garnituri de tren.
Au fost efectuate, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, 320 de verificări în zone de siguranţă considerate critice (tuneluri, pasarele, poduri etc.), precum şi 30 de controale ale transporturilor feroviare de mărfuri periculoase. În urma activităţilor, au fost aplicate peste 100 de sancţiuni contravenţionale, de peste 15.000 de lei.
Sursa citată precizează că, în cadrul celor două acţiuni, au fost desfăşurate 226 de activităţi de informare şi 294 de alte activităţi informativ-educative şi/sau instruiri ale personalului C.F.R.
Pentru prevenirea cazurilor de electrocutare în sectorul transporturilor feroviare
Pentru prevenirea cazurilor de electrocutare în sectorul transporturilor feroviare, Direcţia de Poliţie Transporturi, în cooperare cu Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au derulat Campania „Selfie pe tren – nu ia Like-uri, ia vieţi!”, fiind realizate campanii de prevenire a cazurilor de electrocutare în sectorul transporturilor feroviare, conform comunicatului IGPR.
Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice
Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, la nivelul Poliţiei Transporturi, au fost efectuate 524 de acţiuni şi controale, fiind constatate 24 de infracţiuni prevăzute de legislaţia în domeniu.
Au fost aplicate 143 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010, în valoare totală de 234.000 de lei şi au fost confiscaţi 5.415 metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 5.200.000 de lei.
Braconajul piscicol
Potrivit sursei menţionate, poliţiştii de la transporturi navale au acţionat, în perioada de referinţă, pentru protejarea ecosistemului Dunării prin prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a infracţionalităţii conexe, fiind efectuate 1.200 de acţiuni şi controale, în urma cărora au fost constatate 251 de infracţiuni de pescuit ilegal.
De asemenea, au fost aplicate 718 sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 258.000 de lei. Totodată, au fost confiscate 56 de ambarcaţiuni, 40 de motoare de ambarcaţiuni, 2 autovehicule, 480 de unelte de pescuit, 2 dispozitive electrice, 15 kilograme de icre negre şi aproximativ 2.200 de kilograme de peşte, dintre care 120 de kilograme de sturion.
Peste 4.000 de amenzi pentru încălcarea măsurilor de protecţie anti-COVID
În contextul pandemiei cu SARS COV-2, poliţiştii Poliţiei Transporturi au desfăşurat activităţi de prevenire a răspândirii noului coronavirus în zonele aeroportuare, în staţiile de cale ferată, în trenurile de călători, precum şi în ceea ce priveşte turismul de croazieră realizat pe Dunăre.
Au fost efectuate verificări cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 şi a legislaţiei conexe, în urma cărora au fost aplicate peste 4.000 de sancţiuni contravenţionale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.