Primarul şi localnicii din comuna Beceni, în care DSP Buzău vrea să facă un centru de carantină pentru persoanele suspecte de infecţie cu coronavirus, ameninţă cu proteste şi spun că spaţiul identificat nu este potrivit. Oamenii anunţă că vor bloca accesul către tabăra părăsită. La rândul lor, reprezentanţii DSP Buzău consideră că reacţia este nejustificată, întrucât centrul ar putea să nu fie activat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul comunei Beceni, Dumitru Laurenţiu Constantin, spune că fosta tabără de la Arbănaşi este nepotrivită pentru a fi realizat aici un centru de carantină pentru suspecţii de coronavirus.

Alesul local spune că oamenii sunt foarte speriaţi şi se tem pentru sănătatea lor.

Localnicii din Beceni, care au făcut şi o petiţie pe care au lansat-o pe internet, spun că fosta tabără de la Arbănaşi nu corespunde unor norme minime de igienă, nu ar avea reţea de apă potabilă, împrejmuirea nu ar fi securizată, iar clădirile nu ar fi compartimentate pentru a fi pregătite pentru astfel de situaţii.

În aceste condiţii, oamenii alături de primarul lor  consideră că înfiinţarea unui centru de carantină aici este o decizie nepotrivită, un real pericol atât pentru pacienţi cât mai ales pentru locuitorii din Beceni şi de pe Valea Slănicului.

”Având în vedere starea deplorabilă a fostei tabere care nu corespunde unor norme minime de igienă, nu are apă potabilă, nu dispune de grupuri sanitare, împrejmuirea ei nu este securizată, iar clădirile nu sunt compartimentate pentru a fi pregătite pentru astfel de situaţii, consider că acesta decizie este un real pericol, atât pentru pacienţi cât şi pentru locuitorii comunei Beceni”, a scris pe Facebook primarul comunei buzoiene Beceni, Constantin Dumitru Laurenţiu.

Autorităţile locale vor înainta mai multor instituţii ale statului memorii justificative care să determine relocarea unui alt spaţiu pentru eventualii suspecţi de coronavirus. În caz că nimic nu se va schimba, oamenii vor trece la acţiuni în stradă, ameninţând chiar cu blocarea drumului care duce spre tabăra Arbănaşi. 

”Fac apel la toţi factorii de decizie să cântărească bine acestă hotărârea luată, întrucât consider că acestă decizie a fost luată nefiind informaţi şi neştiind că în acest moment fosta Tabăra Şcolară de la Arbanasi nu îndeplineşte condiţii nici pentru cazarea copiilor. Vom înainta instituţiilor Statului memorii justificative care să demonstreze că decizia a fost luată în necunoştinţă de cauză şi vă asigur că voi depune toate eforturile pentru anulare acestei hotărâri, iar în cazul în care nu vom primi un răspuns pozitiv, vom convoca Comitetul Local pentru Situaţii de Urgentă, iar acţiunea va fi fermă şi bazată pe sprijinul dumneavoastră, ducând până la blocarea cailor de acces către această locaţie părăsită”, mai spune primarul din Beceni.

Pe de altă parte, autorităţile judeţene spun că reacţia localnicilor din Beceni este nejustificată  atât timp cât este foarte puţin probabil ca centrul de carantină să fie activat. 

”Aşa cum se ştie, la nivelul ţării nu există nicio persoană contaminată cu coronavirus, iar persoanele care vin din China stau izolate la domiciliu timp de 14 zile sub monitorizarea medicului de familie, dacă există, sau a epidemiologului din cadrul DSP. Acea locaţie e identificată doar pentru situaţii excepţionale, dacă Institutul Matei Balş nu va mai avea capacitate necesară de a primi pacienţi. E o situaţie temporară, acolo nu se tratează, nu se diagnostichează, ci doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp vor fi ţinuţi pacienţii, dacă va fi cazul, dar sperăm să nu fie cazul”, a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

La rândul său, prefectul de Buzău, Leonard Dimian, spune că nu se va răzgândi în privinţa centrului de la Arbănaşi, precizând că oamenii nu au motive să se teamă.

”Aceste locaţii sunt solicitate de Ministerul Sănătăţii doar în cazul în care capacitatea de stocare în caz de o eventuală epidemie ar fi depăşită la nivelul Bucureştiului. Ne-am gândit iniţial la Centrul multifuncţional Pârscov, dar s-a constatat că prezintă defecţiuni la nivelul acoperişului şi e decuplat de la utilităţi. Apoi ne-am blocat, nu am reuşit să identificăm un asemenea loc. Mesajul meu către oameni e de calm şi linişte oamenii nu au motive de îngrijorare şi să nu se lase atraşi în manipulare. Nu e niciun pericol pentru sănătatea lor, iar şefului UAT-ului care a declanşat isteria îi transmit să analizeze mai atent demersurile pe care are de gând să le facă şi nu să intervină într-un program al Guvernului, care vrea să asigure nişte elemente minime de siguranţă şi de certitudine că nimic rău nu se va întâmpla”, a declarat prefectul de Buzău.

În prezent, la Buzău, 17 persoane sunt monitorizate de medicul epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. Este vorba despre chinezi, dar şi de buzoieni care s-au întors recent din China. Cu toţii sunt izolaţi la domiciliu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.