Nicuşor Dan a anunţat vineri lansarea în dezbatere publică a caietului de sarcini pentru noul Plan Integrat de Calitate a aerului, deoarece în prezent funcţionăm pe un plan din 2018 şi în contextul în care avem deja două proceduri de infringement pe mediu declanşate de Comisia Europeană împotriva României. Primarul general a adăugat că va fi demarată o licitaţie publică în acest sens, iar termenul realizării este vara anului viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vreau să vă anunţ că am lansat în consultare publică caietul de sarcini pentru planul integrat de calitate a aerului. Avem o problemă mare de mediu cu poluarea aerului pe care o cunoaştem cu toţii, o cunoaşte Comisia Europeană, suntem în două proceduri de infringement, cunoaştem cu toţii decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Noi în momentul acesta funcţionăm pe un plan din 2018, de care Curtea de Justiţie a spus că e nefuncţional, şi ştiam cu toţii că este, care la rândul său se bazează pe un studiu din anul 2014, care se referă la poluarea din 2013. Deci avem nevoie pe de-o parte de un studiu care să ne spună care sunt nivelurile de poluare şi care sunt poluanţii atmosferici la nivelul anului 2021. Este o licitaţie, vrem să vorbim cât mai mult de această licitaţie, pentru că ne dorim ca cele mai bune companii de evaluare a mediului din Europa să participe la această competiţie, astfel încât planul pentru îmbunătăţirea calităţii aerului să fie real, efectiv şi chiar să rezolvăm problema asta. Calendarul este ca în vara lui 2022 să avem şi studiul şi să avem şi noul plan pentru calitatea aerului din Bucureşti”, a declarat Nicuşor Dan, vineri într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB.

Edilul a vorbit şi despre discuţiile cu reprezentaţii Comisiei Europene cărora le-a prezentat măsurile pe termen scurt şi mediu.

„Am avut o discuţie cu Comisia Europeană pe tema celor două infringementuri deschise împotriva României pe calitatea aerului din Bucureşti, o discuţie la care au participat şi reprezentanţi de la Ministerul de Externe, de la Ministerul Mediului, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi de la Garda de Mediu şi acolo i-am anunţat că deschidem această licitaţie publică şi i-am anunţat pe partenerii noştri din Comisie de celelalte măsuri pe termen scurt şi pe termen mediu pe care le-am luat sau intenţionăm să le luăm. Le-am vorbit de suspendarea PUZ-urilor de sector, pentru că e o chestiune direct legată de mediu, pentru că vizează sute de hectare de spaţii verzi care ar fi devenit construibile, le-am vorbit de recenta semnare a contractului pentru cele 100 de tramvaie şi de deschiderea în viitorul foarte apropiat a licitaţiilor pentru 100 de autobuze electrice şi 100 de troleibuze. Am promis 40 de km de linie unică pentru transportul de suprafaţă până la sfârşitul anului. Am vorbit de majorarea preţurilor la parcările de reşedinţă şi am promis o majorare a preţurilor pentru celelalte parcări din Bucureşti. Am promis un control al salubrizării, pe care îl facem în parte în momentul ăsta, al salubrizării străzilor, pe care le fac primăriile de sector şi al şantierelor de construcţii, de asemenea este o chestiune care se întâmplă în parte în momentul ăsta. Asta pe termen scurt. Iar pe termen mediu am vorbit de proiectele pe care le-am depus pentru PNRR, cel vizând înverzirea câtorva sute de hectare din Bucureşti, adică plantare de copaci pe zone care au destinaţia de spaţiu verde, dar care sunt în momentul ăsta terenuri virane şi de metroul de suprafaţă. ”, a completat Nicuşor Dan.

El a amintit şi despre faptul că a fost pus pe site-ul PMB regulamentul pentru acele granturi de mediu pentru organizaţiile neguvernamentale de profil şi procedurile se vor derula în aşa fel încât ele să poată accesa banii până la finalul acestui an.

„Tot legat de mediu, am pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei regulamentul pentru acele granturi de mediu pentru ONG-urile de mediu, la care ne-am asumat în campanie şi pe care le-am trecut în buget. Imediat ce trecem de dezbaterea publică o să facem efectiv acest proiect, astfel încât ONG-urile de mediu să poată pentru proiecte concrete cu care vin în faţa noastră să poată să acceseze banii şi să-i cheltuie până la sfârşitul acestui an”, a conchis primarul general.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.