Sărbătorile Iaşiului din acest an, inclusiv pelerinajul religios de Sfânta Parascheva de la Catedrala Mitropolitană, vor avea în luna octombrie, primarul Mihai Chirica precizând că autorităţile nu vor să împiedice dreptul credincioşilor de a se închina la racla cu sfintele moaşte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Mihai Chirica a anunţat, joi, că în acest an vor fi organizate Sărbătorile Iaşiului, dar într-o formă mai restrânsă şi cu măsuri de protecţie, din cauza pandemiei.

"Sărbătorile Iaşiului vor fi organizate. Sărbătorile trebuie să ne desprindă de cotidian şi să ne arate că nu e nici al doilea, al treilea, al nouălea război mondial. Nu e niciun cataclism, nu a izbucnit niciun vulcan în centrul Iaşiului. Ne putem permite o viaţă adaptată la condiţiile de pandemie. Nu facem UNTOLD, să fie clar, nu facem spectacole mari, nu facem Afterhills-uri, nu facem nimic. Nu vrem să prejudiciem dreptul unui credincios de a se închina, dar asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi la ce măsuri luăm pentru a nu aduce şi un nivel de infectare mai mare”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Cât priveşte pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care are loc anual în luna octombrie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Mihai Chirica a spus că accesul credincioşilor se face în mod controlat pentru a nu se crea aglomeraţie.

"Ne vom sfătui cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care deja ne-a solicitat sprijinul pentru a le asigura dezinfectanţi, câteva zeci de mii de măşti, pelerine de ploaie, dacă va fi cazul. Nu vor putea fi mai mult de 1.000 de persoane în spaţiul deschis, controlat, conform normelor în vigoare. Controlat înseamnă minim doi metri pătraţi de persoană, culoare de acces fără să se intersecteze unii cu ceilalţi”, a precizat Chirica.

El consideră că interzicerea pelerinajului ar fi o greşeală pentru că "va scoate la suprafaţă mişcări extremiste, care nu sunt în favoarea religiei, ci sunt extremiste politic".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.